Vodohospodáři na jihu Čech upouštějí preventivně velké rybníky a přehrady

25. únor 2009

Na základě současné meteorologické situace, zejména velkému množství sněhu, Povodí Vltavy vytváří volné objemy v nádržích pro zachycení případných zvýšených průtoků. Ze stejného důvodu upouští Rybářství Třeboň vodu z velkých rybníků.

K situaci na jihu Čech mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová upřesnila: "Týká se to zejména dvou nejvýznamnějších nádrží vltavské kaskády, a to je Orlík a Lipno. Na Lipně je pokles zhruba 3 metry a stále pokračuje, na Orlíku je to zhruba 7,5 metru oproti maximu. Opatření budeme provádět tak dlouho, dokud bude potřeba a dokud nám to manipulační řád dovolí. Důležité je uvést, že se jedná o preventivní opatření, které je v tomto ročním období naprosto standardní." Povodí Vltavy situaci nepřetržitě monitoruje.

Ke stejnému kroku přistoupilo i Rybářství Třeboň a započalo upouštět z velkých rybníků. V první řadě z největšího evropského rybníku Rožmberk.

"Jsme domluveni s Povodím Vltavy, že vytvoříme rezervní prostor pro vodu zhruba na 2 milióny kubíků. Nic mimořádného se neděje, vody je na Třeboňsku nedostatek, půda pod sněhem není zmrzlá a pokud bude volně odtávat, tak se do ní vsaje. Mimo Rožmberku odpouštíme řadu rybníků, ale je tu dost rybníků, kde je značný nedostatek vody, například Svět nebo Dvořiště. Pokud bude vydrží stávající stav počasí a nebude několik dní pršet, tak nevidím důvod k obavám," doplnil generální ředitel akciové společnosti Rybářství Třeboň Jan Hůda.

Spustit audio