Vodku a cigarety koupila patnáctiletá dívka v některých prodejnách bez problému

1. červenec 2021 09:58

Konec školního roku neznamená jen předání vysvědčení. Vidinu dvouměsíčního volna školáci a studenti často oslavují popíjením alkoholu. Česká obchodní inspekce se proto tradičně zaměřila na kontroly prodeje alkoholu nezletilým.

Například v Písku navštívila celkem čtyři prodejny, ve dvou případech zjistila závažné pochybení. Mladistvá figurantka spolupracující s inspektory si bez problému zakoupila tvrdý alkohol a cigarety.

„Přišla jsem tam, vzala jsem si vodku, potom jsem ho požádala o cigarety a normálně mi to bez problému dal,“ popisovala figurantka Evelína po návratu ze samoobsluhy na píseckém sídlišti.

Dovnitř se proto poté vydali inspektoři. Majitel vietnamské prodejny potravin byl kontrolou evidentně zaskočený. Argumentoval tím, že ho dívka zmátla svou výškou a připadala mu plnoletá.

V druhé prodejně blíž centra Písku byla situace prakticky identická. „Nechtěli občanku, nic. Přijde mi to zvláštní, prodají to zřejmě každému,“ komentovala figurantka.

Případy prodeje alkoholu nezletilým nejsou podle jednoho z inspektorů ojedinělé. „Když to řeknu úplně natvrdo, tak v českých prodejnách se s tím moc nesetkáváme, tam si dávají víc pozor, ale ve vietnamských prodejnách nebo ve večerkách se to stává. Tam prodejci nedávají takový pozor a mladí tam i za tímto účelem chodí,“ uvedl.

Čtěte také

Za první pololetí letošního roku inspektoři na jihu Čech provedli 11 takových kontrol, pochybení zjistili v sedmi případech.

Podobně jako v Písku dvě ze čtyř prodejen porušily zákaz prodeje alkoholu také nedávno v Českých Budějovicích. „Navíc se jednalo o provozovny, které se nacházely v blízkosti školy, takže v kontrolách určitě budeme pokračovat,“ dodává ředitelka jihočeského inspektorátu České obchodní inspekce Martina Střihavková.

Zatímco prodej cigaret nezletilé dívce se k dalšímu řešení předá místnímu městskému úřadu, prodej tvrdého alkoholu bude Česká obchodní inspekce řešit přímo s majiteli prodejen ve správním řízení. Podle zákona za to hrozí pokuty mezi 50 a 500 tisíci korun a zákaz činnosti až na dva roky.

Spustit audio

Související