Voda v Teplé Vltavě po vydatných deštích opadá, na řeku se vracejí vodáci

Vodáci opět míří na Teplou Vltavu na Šumavě. Uprostřed týdne je z řeky vyhnala povodeň, hladina dosahovala až dvou metrů a hasiči dokonce museli evakuovat lidi z kempu u Soumarského mostu nedaleko Lenory.

V pátek už řeku znovu projížděli vodáci a na okolní rašeliniště mířili turisté. K registračnímu místu Soumarský most na Teplé Vltavě připlul z Lenory vodák Jindra. „Na začátku pod Lenorou je to popadané hodně, tam se fakt kličkuje,“ popisoval.

Jeho slova potvrdil strážce Národního parku Luděk Švejda. „My se teď snažíme tu řeku jezdit minimálně obden v celém úseku mezi Lenorou a Soumarským mostem a Soumarským mostem a Pěknou, ale ona se neustále mění. Tím, jak voda kolísá, se neustále splavují nové kmeny,“ řekl.

Dokud se hladina Teplé Vltavy udrží nad 61 centimetry, můžou vodáci úsek mezi Soumarským mostem a Pěknou splouvat bez průvodce.

Následky středeční povodně komplikují nejen pohyb vodáků na řece, ale i turistů po národním parku. „My jsme byli na naučné cestě Soumarské rašeliniště a na příchodu do kempu po zelené je ještě stopa, kudy vedla voda. Při šlápnutí se tam noha ponoří po kotník,“ zmínil strážce národního parku Stanislav Čtvrtník.

autor: hoch
Spustit audio

Související