Voda v Hornobránském rybníce v Českém Krumlově stále není vhodná ke koupání

11. srpen 2020 16:09

Podle výsledků testů se ve vodě rybníku vykytují cerkárie ptačí motolice a sinice. „Po koupání v takové vodě se u lidí vyskytují skvrny na kůži, zarudnutí a puchýře. Českokrumlovská radnice se několika kroky pokusí kvalitu vody v rybníce zlepšit," popsala mluvčí města Petra Nestávalová.

Českokrumlovský vodoprávní úřad zadal rozbor kvality vody v Hornobránském rybníku, která je v posledních dnech snížena, na hladině se vyskytuje pěna a voda je nestandardně zabarvena. Akreditovaná laboratoř společnosti ČEVAK, a.s. odebrala a vyhodnotila vzorky vody ze třech míst, na přítoku, na pláži a na odtoku.

„Výsledky odhalily zvýšený výskyt huminových kyselin na přítoku a bohužel i výskyt sinic. Obavy veřejnosti, že vodu znečišťuje odpadní voda a chemické látky se naštěstí nepotvrdily. Znečištění vody tedy primárně nezpůsobil lidský faktor,“ uvádí Vlasta Horáková z Odboru životního prostředí a zemědělství.

Čtěte také

Výskyt sinic způsobuje, že voda není vhodná ke koupání. Sinice se na Hornobránském rybníku objevily kvůli velkému množství živin ve vodě v kombinaci s vysokými teplotami.

Město Český Krumlov okamžitě přistoupilo k opatřením, která mají zajistit zlepšení kvality vody.

„Do Hornobránského rybníka se přivaděčem z drahoslavických rybníků začne napouštět voda. Voda se tak obmění a pokusíme se eliminovat sinice, což vnímáme jako pozitivum, nicméně cerkárií se tím nezbavíme a stále bude koupání na vlastní nebezpečí,“ dodává místostarosta Martin Hák (Nezávislí a TOP 09).

Kvalita drahoslavických rybníků Sebevrah I a Sebevrah II je výborná, voda z nich tak pomůže Hornobránskému rybníku zredukovat sinice. Dalším z opatření je čištění břehů od vegetace. Město také připomíná, že v areálu rybníka platí zákaz krmení kachen, opětovně tak apeluje na občany, aby kachny nekrmili.

Tvorbu metodiky, která má za cíl zvýšit kvalitu vody a v maximální možné míře redukovat i výskyt cerkárií, bude město konzultovat s odborníky z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích a Státního zdravotního ústavu v Praze.  

V současné době se na Hornobránském rybníku rekonstruuje dřevěné molo. Investice do obnovy mola byla naplánovaná, a přestože zřejmě letos už nebudou plavci rybník využívat, město rekonstrukci pochopitelně dokončí. V nejbližších dnech bude také v areálu umístěn pingpongový stůl.

Spustit audio

Související