Voda, hlasy a intimní chvilky Hosta do domu

23. duben 2010

Na známou melodií “Na krásném modrém Dunaji“ od Johanna Strausse napsaly text s receptem na pečenou panenku s bešamelovou omáčkou. “Turecký pochod“ od W.A. Mozarta otextovaly a nazvaly “Fotbalová“. Jaká hudba podbarvuje “Betonu káď “? Ptali jsme se zpěvaček Jany Rychterové a Edity Adlerové, známých spíše jako duo Two Voices. Dalšími hosty ve studiu ČRo 2 – Praha byli v 16. týdnu odborník na ochranu vodních ekosystémů Martin Dušek, zpěvačka Michaela Nosková, kurátor Hanuš Jordan a sexuolog Petr Weiss. Pokud jste některý z pořadů nemohli poslouchat ... máte další možnost v našem Rádiu na přání nebo přímo v následujícím článku, který se pokouší mapovat zajímavosti z rozhovorů uplynulého týdne.

Jaká je kvalita českých řek? Nejen podle našeho pondělního hosta Martina Duška, který se vodním hospodářstvím dlouhodobě zabývá, se v posledních 20 letech výrazně zlepšila. Začaly se stavět čističky odpadních vod v městech i obcích a ubylo plošného znečištění ze zemědělské výroby. Díky tomu se např. do Labe vrátilo mnoho ryb, dokonce i losos. Pro ochranáře přírody je dobrým signálem, že se často jedná o ryby náročné na čistotu vody. Problémem, který nyní „vyplouvá na povrch“, jsou ovšem technické úpravy vodních toků, jinými slovy, vybetonovaná koryta řek a uměle vytvořené migrační bariéry. Ty se nestávají pro vodní obyvatele právě tím “pravým ořechovým“. Proto se začalo se stavbou tzv. rybích přechodů, které rybám umožňují překonávat překážky, jež jim stojí v cestě. Je vůle k jejich budování? Co na to říkají vodohospodáři? Kterým rybám se u nás daří? Odpovědi si poslechněte sami.

Martin Dušek

Mnozí si jí pamatují jako jednu z finalistek pěvecké soutěže Česko hledá SuperStar. Na rozdíl od jiných o sobě Michaela Nosková dává stále vědět a svůj talent uplatňuje mj. v mnoha muzikálech (Bídníci, Drákula, Švejk, Jekkyl a Hyde, Děti ráje). Svůj hlas neustále zdokonaluje pravidelnými hodinami u zkušené operetní pěvkyně Pavly Břínkové a své tělo „trápí“ návštěvou fitness, aby si udržela dobrou fyzickou kondici. Brněnská rodačka si ale bude muset dát brzy nucenou pauzu, protože čeká miminko a chystá svatbu. Zatím je ale v “plném zápřahu“, protože z jejího pohledu není těhotenství nemoc, jak sama říká. Z pracovního kolotoče nehodlá vystoupit na dlouhou dobu a v úterním rozhovoru prozradila, že je už domluvená s budoucím manželem na rozdělení péče. Po kom z rodičů zdědila pěvecké geny neví, ale je jim vděčná za to, že jí vytvořili kvalitní zázemí. Maminka byla totiž neochvějnou oporou již v pubertě, kdy zpěvačka bojovala s anorexií. Po svých nepříjemných zkušenostech s hubnutím vydala knihu “Já jsem já“ kde radí, jak si udržet štíhlou linii a přitom nesklouznout do choroby. V roce 2005 také vydala sólové album "No mercy", na kterém se představuje nejen jako zpěvačka, ale i jako spoluautorka původních písní.

Logo

„Práce se sbírkovými předměty není vůbec nudná“, tvrdí Hanuš Jordan, kurátor sbírek fotografií a negativů, divadelních trofejí a cirkusové sbírky divadelního oddělení, zástupce vedoucí divadelního oddělení Národního muzea. Jeho specializací je zábavné dramatické umění, cirkusy, varieté. Původně vystudoval dějepis a 19 let ho také učil na školách. Své nynější profesi se věnuje 7 let, a to s velkým zápalem a chutí. Nedávno například popisoval fotografickou sbírku a, jak řekl ve středečním rozhovoru s Tomášem Voženílkem, bylo úžasné probírat se historickými a často unikátními snímky velkých, ale i malých rodinných cirkusů. Jejich umění bylo svého času vývozním artiklem a česká cirkusová škola prý patřila k těm nejlepším. A patří nadále. Po r.1989 se počet cirkusů u nás rozhojnil a nyní je jich kolem 25. Všechny svádějí tvrdý konkurenční boj o diváka. Dobré umění si ale, podle H. Jordana, najde vždy své publikum a kouzlo cirkusu je podle jeho názoru „jedinečné a neopakovatelné“. To se ale ztrácí v záznamech a televizních přenosech. Takže doporučuje nelenit, zajít si na představení a nasát do sebe „vůni pilin a cukrové vaty“.

Hanuš Jordan

„Uvidíte dvě charismatické bytosti, které jsou na podiu jako doma a mají úžasné fluidum.“ Tak zněla pozvánka uvedena v jednom nejmenovaném regionálním deníku a nám bylo potěšením na vlastní uši slyšet okouzlující hlasy, linoucí se napříč čtvrtečním pořadem. Šansoniérka Jana Rychterová a operní pěvkyně Edita Adlerová jsou letité přítelkyně, na jejichž společném vystupování je to zcela jistě patrné. Moderátor Vladimír Kroc se ocitl v pomyslném "obležení“ těchto dvou šarmantních dam, které mu nedarovaly ani vteřinu oddechu. Jako duo Two Voices se chystají na zahraniční vystupování, i když je velká škoda, že jejich texty je velmi obtížné přeložit do dalších jazyků. Lyrika vzniká spontánně a dá se označit za vskutku nápaditou, o čemž jsme se přesvědčili ve skladbách doprovázejících samotné vysílání. Umělkyně prozradily jak obtížný je tvůrčí proces, i kdy došlo k té "chemické reakci“ stojící za jejich společným vystupováním. Zatím nehrají tolik, aby si mohly vybírat, kde budou vystupovat (což by bylo jejich přáním), ale určitě se vše v následujících měsících změní.

Logo

Přivítali jsme klinického psychologa a sexuologa Petra Weisse, který začal naše společné, páteční setkání vskutku fakticky. Tvrdí, že ten, kdo na jaře prožívá sexuální dysfunkci, cítí se být obzvláště v těchto slunných dnech poněkud frustrovaný (I přesto, že je člověk snad jediným druhem v živočišné říši, postrádajicí dobu říje... jak nám náš host ozřejmil). Hledali jsme společně odpovědi na zajímavé otázky spojené s láskou. Existuje např. zamilování se na první pohled? Zajímavým zjištěním je, že ano, ale pouze u mužů. Skrze základní evoluční psychologii jsme se dostali k věčné otázce věrnosti. Náš host neúnavně odpovídal moderátorce Zuzaně Burešové a závěry, které předkládal, mohli být pro nejednoho z nás zarážejicí. Představme si, že podle aktuálních informací jsou více věrnější ženy, a to díky jejich selektivnímu přístupu k výběru partnerů. Říká se, že láska je chemická záležitost, kdy dochází k akutní intoxikaci organizmu hormony. Člověk je pak ve stavu zúženého vědomí, pod těžkým vlivem těchto, v podstatě „drog“, což může trvat až po dobu dvou let! Závěrem nám lékař prozradil několik typů, které mohou vést ze složité partnerské situace, i když s některými fakty se prostě musíme vyrovnat.

Logo


Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory!

Použít můžete tuto diskusi (hned pod článkem) nebo náš e-mail: ZDE.


<hr/><hr/>

NEZAPOMEŇTE, ŽE
Od února 2010, resp. poprvé od posledního lednového víkendu (30.1.- 31.1.), najdou návštěvníci internetových stránek Českého rozhlasu 2 - Praha EXKLUZIVNĚ, a to v našem Rádiu na přání, rozhlasové hry (ne 20:05), četby na pokračování (po - pá 22:05), pohádky skřítka Hajaji (denně 19:00), sobotní Hry pro děti a jejich rodiče (so 13:05) nebo Nedělní pohádky (ne 13:05)!!! Tyto pořady jsou zde publikovány ale pouze ve streamu, tedy pouze k poslechu (!), a pouze na dobu jednoho týdne!!! Vyhověli jsme tak vašim četným prosbám a žádostem.
Stále ale nemůžeme pořady nabízet "ke stažení", tedy k "download"(!) nebo na dobu delší než jeden týden. Jsou totiž chráněny autorským zákonem.
Pevně věříme, že tuto novou službu přivítáte!
VÁŠ ČESKÝ ROZHLAS 2 - PRAHA
RÁDIO NA VLNĚ POHODY

autoři: Jan Sklenář , eh
Spustit audio