Vltavotýnský poklad našli zedníci zazděný v komíně

31. srpen 2015

Svůj poklad má město Týn nad Vltavou. Podle vedoucí zdejšího muzea Martiny Sudové se jedná o vzácnou renesanční práci, pravděpodobně z nizozemské provenience. „Zřejmě se k nám tedy dostal z velké dálky, ale bohužel neznáme historii jeho vzniku, jen okolnosti nálezu,“ uvedla.

Cennosti byly objeveny v 70. letech minulého století při rekonstrukci měšťanského domu U Modré hvězdy. Zedníci našli poklad zazděný v komíně.

Jedná se mimo jiné o stříbrný pohár, zlacený pohár, zlaté dukáty a dámské zdobené pásy, které se nosily jako šperk přes renesanční šaty.

„Poklad jsme původně chtěli umístit přímo do expozice muzea, ale bohužel to z bezpečnostních důvodů nebylo možné. Má totiž nesmírnou historickou hodnotu. Poklad je tedy trvale uložen v bance a pro muzeum jsme vytvořili jeho hologram. Lidé ho tak díky iluzi uvidí,“ dodala Martina Sudová.

Vltavotýnskému pokladu se věnuje pořad Vltavín, který si můžete poslechnout v odkazu výše. Dále se dozvíte, co jsou malšity a kde je najít, a vstoupíte na dřevěný vor na Lipně.

Spustit audio