Vlastníci mají tři České lvy. Při natáčení jsme se snažili režisérovi pomáhat, prozradila Melíšková

8. březen 2020

Vyšel z vlastní zkušenosti a rozhodl se zpracovat jeden fenomén současnosti – schůzi vlastníků bytových jednotek. Herec a režisér Jiří Havelka se díky originálnímu námětu, zpracování i osobitým hereckým výkonům mohl radovat celkem z dvanácti nominací na Českého lva svého filmu Vlastníci. Proměnily se nakonec tři: za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní a vedlejší roli pro Terezu Rambu a Kláru Melíškovou a za nejlepší scénář.

Film vznikl za deset dní a režisér Havelka proto musel s herci pracovat ve svižném natáčecím tempu. Nebyl čas ani na čtené zkoušky, a tak se rozhodl vsadit na herce, o nichž se domníval, že by mezi nimi mohla vzniknout zajímavá chemie. Nakonec se mu pro film podařilo získat celou plejádu výrazných hereckých osobností napříč generacemi.

Třeba Dagmar Havlovou jsem předtím neznal nebo Pavlu Tomicovou, ale po prvním setkání kolem stolu bylo jasné, že se to povedlo. Všechny oslovil scénář, měli k tomu své poznámky a v tom krátkém čase přidali, co mohli,popisuje Havelka v rozhovoru s Petrem Králem.

Natáčení jako experiment

Omezený čas na natáčení znamenal zcela jiný typ práce. Tvůrci nerozdělovali film na obrazy, ale zavřeli se spolu s herci do jedné místnosti a scénář sledovali chronologicky. „Herce to vyhnalo z jejich komfortních zón,“ hodnotí zpětně natáčení režisér a scenárista úspěšného snímku.

Neobvyklý způsob natáčení kladl vysoké nároky na pozornost herců a celého štábu. Jednou z pomůcek, kterou si protagonisté vypomáhali, byl systém taháků přilepených na stole. Na bouřlivou improvizaci čas nebyl, ta proběhla spíš ve fázi psaní scénáře. Šlo spíš o jednotlivé repliky, které se do dialogů nečekaně dostaly, přibližuje Jiří Havelka.

Většinou jsme nestopovali, ani když se herci chechtali, protože celou dobu nebylo jasné, co se nakonec při střihu využije a kterou cestu zvolíme.

Český lev ze zákulisí
Každého z vítězů sošky zpovídala naše moderátorka Lucie Výborná. Podívejte se na bezprostřední rozhovory s filmaři a herci ze zákulisí na youtube kanálu Radiožurnálu.

Na cenách bodovaly hlavně herečky

Vlastníci měli na 27. udílení cen Český lev celkem 12 nominací. Proměnily se tři. Sošku za svůj herecký výkon si vysloužila Tereza Ramba, dříve Voříšková, která v něm ztvárnila zásadovou předsedkyni SVJ s poddajným manželem a třemi dětmi.

„Bylo to pro mne hodně energeticky náročné, protože moje postava schůzi řídí a celou dobu musí být aktivní,“ komentuje herečka, jejíž postava ve filmu předvedla snad všechny myslitelné lidské emoce. „Šíleně jsem se vyřádila, ale bylo težké to doma zastavit.“

Podívejte se na její reakci po převzetí ceny:

autoři: Jan Bílek , and

Související