Vlastenecké karty, oživlý Tyl, Libuše nebo Revoluční Kašpárek – plzeňská kultura slaví 28. říjen

25. říjen 2018 08:54

Alternativní Fidlovačka, vlastenecké karty nebo plzeňští umělci v dobách první republiky. To je výběr z nabídky některých kulturních institucí pro víkendové oslavy stého výročí vzniku samostatného Československa v Plzni.

Symbolický vstup 28 korun spojuje pro tento víkend řadu turistických cílů a také kulturních institucí v Plzni. Jinak se ale do dvoudenních oslav 28. října zapojí každý po svém.

Tak například Divadlo J. K. Tyla chystá na neděli slavnostní uvedení Smetanovy opery „Libuše“. To je opera, která bývá uváděna právě při podobných výjimečných příležitostech.

Plzeňané se o víkendu opět budou potýkat s omezením v dopravě

Dopravní kolona v Plzni (ilustrační foto)

Za dopravní komplikace v Plzni tentokrát můžou dvoudenní oslavy vzniku republiky. O víkendu 27. a 28. října se omezí silniční i hromadná doprava.

Centrum alternativní kultury Moving Station zase pozvalo „Fidlovačku“. Ale poněkud svéráznou. „Spielraum Kollektiv, česko-německá dvojice získala stipendium v pražském Archa.labu, kreativním prostoru pražského Divadla Archa. A tam vznikla inscenace, která se pokouší multimediálním a experimentálním způsobem odpovědět na otázku, kdo je ten člověk, který zpívá Kde domov můj. Na scéně ožije Josef Kajetán Tyl – který je ostatně v Plzni pohřben – a potká se s některými svými vrstevníky. I s těmi německy mluvícími, jak to v Plzni v roce 1918 bylo,“ říká lídr Moving Station Roman Černík. A připomíná dopolední program: „Budeme organizovat oživené prohlídky budovy. A v jejich rámci uvidí návštěvníci také přípravu večerního představení Fidlovačky anebo kdo je my.“

Západočeská galerie zve na výstavu s názvem „Rok 1918 a umění v Plzni“. Návštěvníci uvidí díla významných místních umělců, jako byli Josef Hodek, Bohumil Krs nebo Josef Skupa. V expozici najdou i slavného Revolučního Kašpárka, který v Plzni boural monarchii už v září roku 1918. Autorem koncepce výstavy je kurátor Petr Jindra: „Při přípravách výstavy vyplynulo několik témat. Například to, jakým způsobem samostatná demokratická republika iniciovala regionální umělecký život. Včetně rozvoje knižní kultury a důrazu na pedagogiku a rozvoj estetické výchovy.“ V Masných krámech připravuje galerie v neděli od 18 hodin klavírní koncert studentky plzeňské konzervatoře Daniely Fišerové.

Západočeské muzeum stihlo ještě před oslavami otevřít novou výstavu. Má název České „národní“ karty a zájemci ji najdou v Národopisném muzeu Plzeňska. „Karty byly nenápadným prostředkem, jak působit na národní uvědomění a vlastenectví. Hrací karty s motivy českých měst, osobností a událostí z českých dějin vydávali od poloviny 19. století kartýři nejen v Praze, ale také třeba v Plzni,“ říká zástupce ředitele Západočeského muzea Jan Mergl.

Kompletní program Plzeňských oslav vzniku republiky najdete například na webových stránkách města.

Kulturní akce: 

Sobota 27. října 2018

Rodinná vědomostní soutěž, která účastníky seznámí se stoletou historií republiky i města a zároveň je zavede na místa spojená s důležitými událostmi tohoto období.

10.00–18.00 – start v mázhauzu radnice, náměstí
Republiky 1 (vhodné pro děti základních škol)

Děkuji, bylo to krásné!
Jedinečný koncert Václava Marka a jeho Blue Star s Plzeňskou filharmonií za řízení Michaela Roháče.

Hudba 30. a 40. let.
Host pořadu Petr Rychlý jako Karel Hašler, moderuje Aleš Cibulka.
DEPO2015, autobusová hala Sobota 27. 10. od 19 hodin
Vstupné 280 Kč včetně volného vstupu na výstavu 100PY, předprodej na www.plzenskavstupenka.cz 

Kulturní scéna U Branky
s česko-slovenskou tržnicí tradičních řemesel a pokrmůSobota 27. 10. 11.00 – Plzeňský mls
12.30 – Modrý Cimbál
14.00 – Folklórny súbor Rozsutec a SZUŠ Žilina
16.00 – Dave Brannigan

Neděle 28. října 2018

Kulturní scéna U Branky
s česko-slovenskou tržnicí tradičních řemesel a pokrmůNeděle 28. 10. 11.00 – Folklórny súbor Rozsutec a SZUŠ Žilina 13.00 – JUNIOR ORCHESTR 15.00 – Michal Šindelář band

náměstí T. G. Masaryka
10.00 - Modlitba za republiku – hudebně duchovní zastavení s modlitbou díků a proseb za naši vlast; celebruje Mons. František Radkovský
11.00 - Vysazení lípy republiky folklorními soubory města Plzně
17.00 - Slavnostní shromáždění ke 100. výročí vzniku samostatného Československa
18.00 - Průvod světel s účastí dobových postav včetně Tomáše Garrigue Masaryka (trasa: Klatovská třída–Smetanovy sady–Františkánská ul.–náměstí Republiky) 

náměstí Republiky
18.30 - Společný zpěv původní československé hymny. Slavnostní ohňostroj

Zdroj: Magistrát města Plzně

autor: Petra Kosová
Spustit audio