Vlak Štefánik míří na výstavu v holandském Utrechtu

20. březen 2013

Při nadcházejícím 300. výročí od podpisu mírové smlouvy v holandském Utrechtu se v tamním železničním muzeu uskuteční významný výstavní projekt, který se týká historie železnice.

Pod názvem Vlaky ve válce se od 27. března až do začátku září koná výstava 16 vlakových souprav z různých částí Evropy. Slovensko tam posílá pancéřový vlak Štefánik.

Vlak Štefánik vyrobili v krátkém čase v září 1944 a do bojů byl nasazen už 5. října toho roku. Měl kulometný i tankový vůz, současně přepravil 70 povstaleckých vojáků a během bojů ho několikrát poškodilo německé letectvo. Po potlačení povstání ho Němci využívali pro výcvik vlastních vojáků.

Na otevření výstavy v holandském Utrechtu by měli poprvé vidět opancéřované vozy i členové královské rodiny a vlády. Připravovaná expozici Vlaky ve válce přiblíží úlohu železnice a vlaků v době 2. světové války. Obsáhne řadu exponátů ze zahraničních institucí včetně lokomotiv, armádních vozidel a obrněných vlaků. Soupravy kromě Slovenska zapůjčí i Británie, Srbsko nebo Německo. Součástí výstavy budou také fotografie, videa a obrazové panely.

autor: mst
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.