Za doby koronavirové krize jsou lidé více doma a zjevně společnost zvířat potřebují

22. leden 2021

„Útulky jsou v tuto dobu po celé republice takřka prázdné,“ říká Vladimír Kössl z Útulku Animal RESCUE. Jak se třeba do takového útulku zvíře dostane? Jak postupovat, když najdeme zatoulané zvíře a jak se toulavé zvíře vlastně pozná? 

Existuje definice toulavého zvířete, která říká, že je to zvíře v lidské péči, čili zvířata závislá na lidech, ne volně žijící zvíře. A jsou to zvířata, která se pohybují bez dohledu svého majitele mimo své ustájení.

„Čili každé zvíře, které je domestikované a běhá někde volně bez majitele, je toulavým zvířetem,“ upřesňuje Vladimír Kössl.

Svoji roli může také hrát a velmi často hraje vzdálenost zvířete od majitele, protože ne každé takové zvíře musí nutně utéci ze svého ustájení, či domova, někdy se může stát, že se doslova skutečně při procházce od svého majitele odloučí – zatoulá.

„Vzdálenost není definovaná, je psáno pouze, že zvíře je bez kontroly nebo bez dohledu,“ dodává Vladimír Kössl.

Paradoxně může být majitel zvířete i relativně nedaleko, když toulavé zvíře najdeme. Co dělat v takové situaci? Jak se má vůbec postupovat správně podle litery zákony, když najdeme toulavé zvíře? Existuje totiž zákonná povinnost ohlásit nález takového zvířete obci.

Chcete vědět víc? Poslechněte si rozhovor s Vladimírem Kösslem online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio