Vladimír Horpeniak ve dvou knihách ukazuje Šumavu z jiného pohledu než běžné průvodce

28. červen 2015

Znalec Šumavy, Vladimír Horpeniak z Kašperských Hor napsal hned dvě knihy o svém kraji. Jmenují se Šumava očima Vladimíra Horpeniaka a vydalo je nakladatelství Starý most.

V prvním díle se autor, který už mnoho let pracuje jako muzejník, věnuje lidovým zvykům, umění, práci, dopravě i významným osobnostem. „Možná jsem se snažil i zúročit svoji dlouholetou práci. Prvním velkým impulsem pro mě byl seriál článků, který vycházel v novinách,“ říká.

K tématu Šumavy je podle něj pořád co doplňovat. „Myslím, že dosud není zachyceno všechno. Mě obzvlášť inspirovaly momenty, kterým zatím nebyla věnována pozornost, třeba mě mrzí, že jakoby do pozadí je zasunuta sláva středověkého řezbáře nazývaného Mistr zvíkovského Oplakávání. Touto knihou jsem tedy chtěl popularizovat fenomény Šumavy, aby si jich lidé víc všímali,“ dodává Vladimír Horpeniak.

V druhém díle se zaměřuje na místopis. „Putujeme především údolím Horní Otavy a navštěvujeme slavná královská města i menší městečka. Zastavujeme se u památek, božích muk, polních křížků, technických památek a připomínáme si místa, kde bydlely význačné osobnosti,“ popisuje autor.

Zvláštní kapitola je věnovaná velkému předělu v historii Šumavy – odsunu německého obyvatelstva. „Byli to lidé, kteří tu žili, pracovali a tvořili po celé generace a právě odchodem německy mluvícího obyvatelstva byla přerušena kontinuita tohoto kraje. Svou knihou chci také pomoci novým obyvatelům v navázání na tradice, historii a kulturu minulé Šumavy,“ komentuje Vladimír Horpeniak.

Knihy jsou ale určené i návštěvníkům a turistům. Podle autora si díky nim mohou vyhlédnout to, co je zajímavé, a podívat se na místa, která běžné průvodce neukazují.

S Vladimírem Horpeniakem hovořila Hana Soukupová v pořadu Literární matiné.

autoři: Hana Soukupová , Andrea Poláková
Spustit audio