Vláda pro řešení vztahů mezi státem a církvemi

28. září 2006

Předseda vlády Mirek Topolánek vyslovil připravenost kabinetu řešit vztahy státu a církví týkající se vzájemné spolupráce, zákonů a smluv, financování i narovnávání křivd z minulosti. Premiér po setkání s katolickým primasem kardinálem Miloslavem Vlkem novinářům řekl, že o problémech, z nichž některé jsou řešitelné jednodušeji a některé složitěji, začne diskuse.

"Smlouvu s Vatikánem sjednává prezident. Doufám, že vláda bude pověřena ji připravit a dát parlamentu k ratifikaci," řekl Topolánek. Mezistátní smlouva o vztahu České republiky a katolické církve už byla před několika lety schválena, ale parlament ji tehdy zablokoval a také prezident Václav Klaus řekl, že by ji v té podobě nepodepsal.

Ve sporech o evidenci církevních právnických osob, kvůli nimž je už podruhé u Ústavního soudu novela zákona o církvích a náboženských společnostech, vyzval dnes premiér ke kompromisu. O katedrále svátého Víta vrácené soudem nedávno církvi, nechtěl hovořit. Stát proti tomuto rozhodnutí podal dovolání.

Kardinál Vlk ocenil, že se nová vláda snaží otázky ve vztazích s církvemi, neřešené podle jeho slov šestnáct let, uchopit a přinést do nich konkrétnější řešení. Jak uvedl, vidí ochotu a to, že mnohé názory jsou si blízké.

Topolánek se dnes ve Staré Boleslavi zúčastnil národní svatováclavské poutní mše. Tradice svatého Václava jako světce a symbolu české státnosti podle něj umožňuje, aby se s ní ztotožňovali věřící i nevěřící. Svatý Václav přerůstá křesťanskou symboliku, uvedl.

autoři: mkp , ČTK
Spustit audio