Vítězové prestižní talentové soutěže Concertino Praga vystoupí na jihu Čech

27. květen 2019

Vítězové mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga 2019 letos soutěžili v kategoriích klavír, housle, violoncello a harfa. Deset nejlepších se představí od 10. do 14. června jižních Čechách.

Vítězové 53. ročníku rozhlasové soutěže Concertino Praga se vydají na týdenní turné po Jihočeském kraji v čele s absolutním vítězem a českým klavíristou Janem Čmejlou. Společné vystoupení odstarují koncertem v neděli 9. června v pražské Rudolfinu.

Kromě Jana Čmejly zahrají také vítězové ostatních kategorií – violoncellista Syon Najman z Bulharska, polský houslista Wiktor Dziedzic – oba laureáti Concertino Praga 2018 a ruská harfistka Aleksandra Arsenova. Právě harfa se na soutěži Concertino Praga objevuje poprvé.

„Letošní ročník soutěže Concertino Praga byl  fantastický! Velké hudební osobnosti, vyspělé interpretace, mnoho různých přístupů k povinným skladbám - dva dny plné zábavy, inspirace a kvality,“ zhodnotil letošní ročník porotce Holger Hettinger, vedoucí oddělení hudby na Deutschlandfunk Kultur v Berlíně.

Termíny koncertů:
  9. června 19.00 – Rudolfinum, Praha
10. června 17.00 – zámek Český Krumlov, Maškarní sál
11. června 17.00 – zámek Bechyně, Vokův sál
12. června 19.00 - Schwarzenberská hrobka, Třeboň
14. června 19.00 – zámek Jindřichův Hradec, Rytířský sál

Český rozhlas také připravil pro děti základních škol výchovný koncert, který se bude konat ve čtvrtek 13. června v kapli sv. Máří Magdaleny v Jindřichově Hradci. Koncert bude moderovat Klára Boudalová, autorka a moderátorka koncertů pro děti, které pořádá Česká filharmonie, a hlavně autorka vynikajících titulů Nebojte se klasiky, audioknih, lákajících děti do světa hudby.

Podrobnosti prozradila Kateřina Konopásková, ředitelky Výroby Českého rozhlasu, který soutěž pořádá. Povídala si s ní moderátorka Hana Šoberová.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Související