Vietnamské děti se na letním táboře pod Kletí učí hravou formou češtinu a poznávají naši kulturu

20. srpen 2021 15:14

Poznat lépe naši kulturu a zdokonalit se v českém jazyce. Vietnamské děti z Vyššího Brodu jsou na netradičním táboře pod Kletí na Českokrumlovsku. Některé z nich úplně poprvé zažily táborový oheň nebo jízdu na koních.

Během týdenního turnusu v Chatě pod Kletí děti poznaly například i české vánoční zvyky a vyráběly ozdoby. „Děláme teď řetězy na stromeček a další dekorace, na začátku jsme vysvětlili, jak tradice vypadá,“ líčí jedna z vedoucích Iva Sonnbergerová.

Na česko-vietnamském táboře jsou děti od pěti let. Většina z nich tady spoustu věcí zažívá vůbec poprvé. Třeba šestnáctiletou Věru potěšilo jezdění na koni. „Jsou to dobré zážitky, takže jsem ráda,“ komentovala.

Vietnamské děti na letním táboře pod Kletí poznávají českou kulturu

Mezi lektory jsou kromě Čechů i Vietnamci. „Vidím ve Vyšším Brodě, že je hodně nových dětí z Vietnamu, které nemají šanci umět česky. Jejich rodiče se sem přestěhovali jen kvůli práci a neměli čas se učit jazyk. Z tábora mají děti velkou radost, protože třeba nikdy v životě neměly táborák nebo nejely na koni. Jsou většinou jen doma, protože rodiče jsou pořád v práci,“ líčí sedmnáctiletá Lucie Lu z Vyššího Brodu, která studuje na krumlovském gymnáziu.

Ve Vyšším Brodě, který má přes 2500 obyvatel, žije zhruba 500 Vietnamců. O jejich lepší začlenění do společnosti se v posledních letech snaží projekt pro integraci cizinců. „Hodně se zaměřujeme na základní školu. Ve spolupráci s učiteli jsme dělali workshopy třeba o rozdílech v chování dětí nebo školském systému ve Vietnamu, aby učitelky věděly, na co se dá navázat,“ popisuje místostarosta Jan Straka.

Aktuální tábor je vyvrcholením celoročních aktivit projektu. Vedle zdokonalení češtiny a poznávání českých zvyků se děti mimo jiné dozvěděly, jak si poradit třeba s kyberšikanou.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související