Vichřice znovu odřízla od elektřiny řadu jihočeských domácností a zastavila vlaky

24. únor 2020 07:33

Silný vítr opět potrápil Česko. Od nedělního odpoledne znovu zaměstnával hasiče, energetiky i správce železničních tratí. Řadu jihočeských domácností také odřízl od elektřiny.

Nejvíc foukalo v neděli kolem 16. hodiny a pak znovu večer. Nejsilnější nárazy větru na jihu Čech meteorologové zaznamenali v Kocelovicích, kde naměřili 27 metrů za sekundu. V Borkovicích a na Churáňově foukalo silou 26 metrů za sekundu a například v Českých Budějovicích byl největší náraz větru 21 metrů za sekundu.

Jihočeští hasiči měli od nedělní 13. hodiny až do pondělního rána 160 výjezdů. Podle mluvčí Venduly Matějů většinou odklízeli popadané stromy.

Silný vítr znovu působil komplikace energetikům. Větve a polámané stromy spadly do drátů vysokého napětí, mnoho domácností a firem se ocitlo bez elektřiny. K pondělnímu ránu bylo podle Martiny Slavíkové ze společnosti E.On zaznamenáno celkem 23 poruch na vedení vysokého napětí.

Bez elektřiny bylo v tu chvíli 3 400 domácností a firem. Jen na Českokrumlovsku šlo o téměř tisíc domácností, například v obcích Holubov a Horní a Dolní Dvořiště. Problémy přetrvávaly na Táborsku, Jindřichohradecku, Písecku i Českobudějovicku. Technici byli od rána opět v terénu a pracovali na opravách poškozených úseků vedení.

Čtěte také

Podle webů Českých drah a Správy železnic měly v pondělí dopoledne už všechny vlaky jezdit bez problémů. České dráhy ale musely brzy ráno vypravit náhradní autobusy z Vyššího Brodu do zastávky Rybník na Českokrumlovsku.

V neděli spadlé stromy zastavily dočasně provoz například na tratích České Budějovice – Zlatá Koruna, Polná na Šumavě – Černá v Pošumaví, Lenora – Kubova Huť nebo na kolejích z Písku do Milevska.

V souvislosti s deštěm meteorologové varovali také před možným vzestupem hladin řek. Ty ale na jihu Čech zůstaly klidné, jen Teplá Vltava v Lenoře vystoupala v pondělí po sedmé ráno na první povodňový stupeň.

Spustit audio

Související