Více než stovka umělců a galerií o víkendu otevře své ateliéry

12. říjen 2018 09:50

Měli jste někdy chuť zaklepat na dveře ateliéru a navštívit vašeho oblíbeného umělce, ale ostych vám to nedovolil? Teď máte příležitost. Více než stovka jihočeských výtvarníků, designérů, řemeslníků nebo galerií o víkendu otevře dveře a pozve vás k sobě domů.

Už v pátek 12. října večer začnou Dny otevřených ateliérů v Jihočeském kraji a během soboty a neděle se můžete vydat na výlety za svými oblíbenými umělci. Ti jsou připraveni si o své práci povídat, leckde mají připravené malé pohoštění nebo třeba hudební zpestření.

Pro orientaci poslouží katalog s kompletním adresářem a mapkou zapojených ateliérů, který připravili na oddělení kultury krajského úřadu Jihočeského kraje.

„Letos se zapojilo více než sto ateliérů a my jsme pro začátečníky, kteří se ještě s Dny otevřených ateliérů nesetkali, připravili vybrané trasy. Říkáme jim Naše tipy, jsou to místa, která doporučujeme, máme je projetá a nějak jsme je logicky poskládali,“ říká pracovnice  krajského úřadu Monika Zárybnická.

Lidé si tak mohou vybrat, zda se chtějí vydat třeba na Táborsko, Prachaticko nebo Jindřichohradecko, případně mohou volit tematicky, pokud je zajímá móda, řemeslo či chtějí tip na výlet s dětmi.

Dny otevřených ateliérů jsou víkendovou záležitostí, ale zahájení se uskuteční už v pátek v 17 hodin ve výstavní síni tiskárny Karmášek v Českých Budějovicích. Bude zde vernisáž výstavy jihočeské výtvarnice Petry Herotové, která působí v Týně nad Vltavou.

Tiskárna ale nabídne zajímavý program i v neděli. „Bude tam design market, pan Jaroslav Karmášek mladší bude provázet tiskárnou a také se můžete zúčastnit módní přehlídky. V podstatě to bude takové zakončení celých dvou dnů,“ dodává Monika Zárybnická.

Cestou po ateliérech navíc lidé mohou sbírat originální samolepky, které potom vymění za volný vstup na výstavu Kamila Lhotáka v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou.

Spustit audio

Související