Více lidí bez práce, méně volných pracovních míst, tak vypadá nová statistika nezaměstnanosti

10. srpen 2020 12:00

Počet lidí bez práce stoupl v pěti jihočeských okresech kraje, ve čtyřech se snížil. Nejvyšší nezaměstnanost je dlouhodobě na Českokrumlovsku.

Nezaměstnanost v Jihočeském kraji v červenci meziměsíčně stoupla o desetinu procentního bodu na 2,9 procenta.

Bez práce bylo 12 718 lidí, tedy přibližně o 160 více než v červnu. Současně ale o zhruba pět stovek ubylo volných pracovních míst, úřady jich na konci července evidovaly 17 851.

Vyplynulo to z údajů, které zveřejnil Úřad práce České republiky. Mezi okresy nejvyšší nárůst, o dvě desetiny bodu, zaznamenaly Českobudějovicko a Táborsko.

Čtěte také

Počet lidí bez práce stoupl v pěti okresech kraje, ve čtyřech se snížil. Nejvyšší nezaměstnanost je dlouhodobě na Českokrumlovsku, kde ale meziměsíčně klesla ze 4,5 na 4,4 procenta. Nejnižší je na Jindřichochradecku, kde navíc klesla o desetinu bodu na 2,1 procenta.

Úřady evidovaly v Jihočeském kraji ke konci července 11 660 dosažitelných uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Proti předchozímu měsíci jich bylo o 145 méně.

V celé republice se nezaměstnanost zvýšila na 3,8 procenta z červnových 3,7 procenta. Důvodem byla nejen aktuální situace kolem koronaviru, ale i každoroční příchod části zaměstnanců ze školství do evidence úřadů práce.

Uchazečů o zaměstnání úřady evidovaly nejvíce od února 2018, a to 279 673.

I přes nárůst nezaměstnanosti si jih Čech drží druhou nejnižší nezaměstnanost v České republice po Pardubickém kraji, kde bylo v červenci bez práce 2,7 procenta lidí. Tříprocentní podíl lidí bez práce má Zlínský a Královéhradecký kraj, v Praze v prvním prázdninovém měsíci činila nezaměstnanost 3,2 procenta.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související