Víc deštivých dnů, ale pořád dost návštěvníků. Taková je letošní letní sezóna na Lipně

19. srpen 2019 15:53

Lipno patří k nejvyhledávanějším destinacím bez ohledu na počasí. Letošní zaplněnost kempů je toho důkazem. Někteří lidé se do nich vracejí už několik let a tráví u Lipenské přehrady i několik měsíců.

„Břeh máme zaplněný karavany a mezi nimi jsou stany lidí, kteří přijíždějí na noc, dva dny až týden,“ ukazuje provozovatelka kempu Vřesná Dagmar Májová.

Kemp, kam se vejde asi 60 stanů a 30 karavanů, s obsazeností problémy nemá. „V průměru se nám tady otočí za sezónu dva a půl tisíce lidí. Máme rezervace už rok dopředu, protože prostě ti skalní tady zůstávají a chtějí tu být,“ komentuje provozovatelka.

Mezi skalní návštěvníky patří devadesátiletý Miloslav Wohlmuth s devětaosmdesátiletou manželkou Bohuslavou. „My sem jezdíme léta letoucí, trávíme tady tři měsíce. Jsme rádi v přírodě, takže to řešíme tímto způsobem,“ vysvětluje.

Stálým hostem je i Jaroslav Růžička z Ústí nad Labem. „Jezdím sem pětadvacet let. Když jsem byl menší, tak jsem tu byl celé prázdniny. Špatné počasí mi vůbec nevadí, protože já jsem rybář,“ říká.

Kemp Vřesná patří k nejmenším u Lipna. Téměř deset kilometrů od něj je naopak největší kemp – Modřín. „Ve srovnání s loňským létem, kdy bylo hezky, není propad návštěvnosti v kempu Modřín nijak dramatický. Máme průměrnou návštěvnost za červenec denně 500 lidí, a to je srovnatelné s loňskem,“ uvádí mluvčí Lipnoservisu Vojen Smíšek.

Čtěte také

Hřiště v kempu využívá s pětiletým Danielem jeho teta Věra. „Tady je hodně aktivit, je pořád co dělat, i když prší, když je hezky,“ pochvaluje si.

Kemp Modřín má téměř osm hektarů. Lidé se tady můžou ubytovat v karavanech, stanech, jurtách. „Lipno obecně navštěvuje tak z osmdesáti procent česká klientela, těch dvacet procent jsou Rakušané, Němci, Holanďané a další národnosti,“ dodává Vojen Smíšek.

Další vlnu návštěvníků očekávají na Lipně v září. To přijede ale jiná klientela – senioři a rodiny bez dětí.

Spustit audio

Související