Většinu plánovaných akcí na podporu třeboňského hospicu sv. Kleofáše museli pořadatelé kvůli mimořádným opatřením zrušit

5. říjen 2020 14:30

Korále, náušnice, náramky i prsteny si v pondělí za symbolické ceny mohli koupit lidé v Třeboni. U městské knihovny připravili zaměstnanci tamního hospicu sv. Kleofáše burzu. Všechny vydělané peníze půjdou na provoz hospice. Do celorepublikové kampaně se zapojilo dalších 31 zařízení. Hlavním cílem je rozšířit povědomí o mobilní hospicové péči. 

U městské knihovny v Třeboni bylo opravdu z čeho vybírat. Jsou tu šperky, které přinesli lidé ze širokého okolí a jeden balíček přišel podle pořadatelů dokonce i z Prahy. Hospic dal totiž výzvu, že lidé mohou nosit bižuterii, která jim třeba jen tak leží doma. A opravdu, sešly se stovky náhrdelníků i prstenů nebo broží. Ty teď zaměstnanci hospicu prodávají za symbolické ceny, 20, 30 a 50 korun. A všechny peníze, které vyberou, půjdou na provoz mobilního hospicu sv. Kleofáše. 

Týden pro mobilní hospice

V pondělí začíná celorepubliková kampaň s názvem „DOMA. Týden pro mobilní hospice“, kterou hospice pořádají k příležitosti Světového dne hospicové a paliativní péče a jehož je burza je součástí.

Název DOMA odráží službu mobilních hospiců: Ty totiž nemají lůžka, ale tým jezdí za klienty právě až domů, kde se o ně stará na lůžku a doprovází je až do smrti. Akce je osvětová, takže hlavní cíl je vejít do povědomí lidí, že tady taková služba je a tedy že je tady nějaká možnost například pro rodiče, aby mohli umírat v pohodlí domova a ne v nemocnici.

Čtěte také

Většinu plánovaných akcí ale museli v třeboňském hospicu kvůli mimořádným opatřením zrušit, vysvětluje Petra Pfeiferová:

„Zbyla nám z toho burza bižuterie, kterou jsme naplánovali před Městskou knihovnu, takže nás neomezuje počet deseti osob.”

Zůstávají divadelní představení jimiž podpoří třeboňský hospic divadelní spolek Kajetán divadelním představením Setkávání.

A ve středu se do osvěty může zapojit opravdu každý, protože je takzvaný Papučový den. Ten spočívá v tom, že každý podporovatel mobilních hospiců si přes den může kdykoliv vzít papuče a jít v nich například nakoupit, do školy, na poštu nebo do práce. Když se pak někdo zeptá:  „Proč máš papuče?" Může vysvětlit, o co se jedná, že tady existují mobilní hospice a tak se informace budou šířit celý den. Hlavně pak přostřednictvím sociálních sítí, na které můžete umístit svou fotografii v papučích a podpořit tak domácí hospice.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související