Většina prádelen omezila na jihu Čech kvůli koronakrizi provoz

7. únor 2021 17:15

Nedostatek práce mají hlavně úseky zajišťující čištění prádla a oděvů pro hotely nebo gastroprovozy. Všechny změny znamenají finanční ztráty pro prádelny, ale dopadají i na psychiku jejich zaměstnanců.

Omezování provozu na minimum, propouštění lidí a obavy z budoucnosti provázejí v současnosti i některé prádelny. Koronakrize zasáhla citelně fungování těch, které mají nejvíc zakázek od hotelů a gastroprovozů. A ty jsou kvůli nouzovému stavu už několik měsíců zavřené.

Problémy má  i jedna z největších prádelen na jihu Čech, kterou v Českých Budějovicích provozuje společnost Salesianer Miettex.

„Poslední dobou nás drží nad vodou jenom zakázky pražských a západočeských nemocnic, dříve jsme začínali v šest hodin ráno, teď pracujeme až od dvanácti hodin, když přijede první závoz,“ popisuje výstižně Vít Bartoš, mistr prádelny.

Jelikož hotely v současné době stojí, slouží prádelna podle vedoucí provozu Martiny Kačenkové z velké části jako sklad.

Prádelna přišla kvůli pandemii koronaviru o 70 procent svých zakázek. Ještě v létě prali 16 hodin denně, nyní jen šest. „Takže je to citelný pokles,“ dodává Martina Kačenková s tím, že ubyly nejen zakázky, ale i zaměstnanci:

„Propouštění se týkalo především pobočky v Praze, která přestala fungovat. Přesun provozních hodin do odpoledních hodin nevyhovuje matkám s menšími dětmi.“

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio