Většina Jihočechů se nezajímá o fungování krajského úřadu

4. září 2012

Většina voličů v Jihočeském kraji se nezajímá o to, jak funguje jejich krajský úřad. Vyplývá to z průzkumu, který pro Český rozhlas připravila společnost ppm factum. Jihočeské voliče zřejmě tedy neznepokojila informace, kterou přinesly asi před měsícem některé sdělovací prostředky, podle níž jsou úředníci v jihočeském kraji nejdražší z celé republiky.

Krajský úřad má 480 zaměstnanců rozmístěných ve dvou budovách. Objevila se informace o tom, že Jihočeský kraj vydává na takzvané spotřebované nákupy nejvíce peněz ze všech krajů v České republice.

Konkrétně jde například o výdaje za materiál, energie, opravy nebo manka a škody na majetku. Tyto informace potvrzuje předseda hnutí STAN, které by rádo bodovalo ve volbách, Jaroslav Houba.

„Čísla jsou veřejně dostupná na internetu a na portálech, které má Jihočeský kraj. My jsme to hlavně srovnávali se Západočeským krajem, protože to se nám zdá nejvíce podobné. Zarazilo nás to a několikrát jsme to ověřovali, jestli jsou čísla správná. Jsou to náklady, které jsou vynaložené na jednoho obyvatele, a počítá se to jedním klíčem. To znamená, že jsou kraje srovnatelné," říká Houba.

Navíc si myslí, že při ověřování čísel narazili na nějaký problém. „Protože do dnešní doby se k tomu Jihočeský kraj nevyjádřil. Náklady na jednoho obyvatele jsou trojnásobné než třeba v Plzeňském kraji, což je tedy dost velký rozdíl," upozorňuje Houba.

Podle zveřejněných informací jsou spotřebované nákupy na jednoho obyvatele v Jihočeském kraji téměř 9,5 tisíce korun, přitom v Plzni a Olomouci si vystačí s třetinovou částkou. Ředitel Krajského úřadu Luboš Průša, který jde rovněž do voleb za hnutí Jihočeši 2012 ale takové srovnávání odmítá.

Zájem o činnost krajského úřadu a spokojenost s ním - Jihočeský kraj

„V daném případě byly využity výkazy, které se dávají na ministerstvo financí za jiným účelem, jsou v nich mezi jednotlivými kraji rozpory. Zejména tam některé kraje nemají zařazeny výdaje ze zdravotnictví, neboť nemocnice v jejich krajích jsou fakultní, to znamená státní, a v Olomouckém kraji dokonce nemocnice provozuje soukromý subjekt, to znamená, že se v organizacích zřizovaných nebo zakládaných krajem tato čísla vůbec neobjeví," upozorňuje Průša.

Vysoké náklady na obyvatele

Další rozpory při podrobnějším zkoumání objevil úřad v otázce takzvané dopravní obslužnosti. „To znamená náklady na autobusy a vlaky, které některé kraje, asi polovina, vedou v jiné účetní kapitole, která se v průzkumu vůbec neobjevila," doplňuje ředitel krajského úřadu.

K téměř 180 organizacím zřizovaných krajem patří osm nemocnic, budované letiště v Plané u Budějovic nebo třeba organizace Jihočeská centrála cestovního ruchu. Právě špatné hospodaření v těchto institucích považuje Jaroslav Houba z hnutí STAN za důvod vysokých nákladů na krajské úředníky a krajské organizace.

„Chování kraje v tom smyslu, že se zakládají další nadbytečné organizace, které potom čerpají nějaké peníze. A náklady jsou právě v tom započítány. Takže to číslo nevyjadřuje jenom náklad na kraj, co utratíme, to počítáme na jednoho obyvatele a je tam i způsob organizace a hospodaření. Číslo je takový obecný ukazatel."

Vedení kraje popírá, že by utrácelo více než v ostatních krajích. Ředitel Luboš Průša ale připouští, že existují nástroje, jak náklady snížit, kraj je ale v tuto chvíli nevyužívá.

Předvolební speciál s Martinem Veselovským z Českých Budějovic vysílá Radiožurnál dnes po 17. hodině. Videopřenos můžete sledovat na našem webu Zprávy.rozhlas.cz.

Čtěte také

autor: pfr
Spustit audio

Více z pořadu