Když je vedro, neházejte psovi míček. Hrozí nebezpečné přehřátí, varuje veterinářka

Vedra můžou zvířata ohrozit na životě. Nejnáchylnější k potížím při horkém počasí jsou nejmenší zvířata – činčily, zakrslí králíci, křečci. Největším problémem je, když je lidé vyndají z úkrytu a zapomenou na ně. Zvířata můžou dostat úžeh, úpal.

Přehřátí se projevuje nekoordinovaným pohybem. Zvíře se dostává do kómatu, zůstává ležet a přestává vnímat, dochází k otoku mozku a odvodnění.

Venčení psů v teplých dnech se doporučuje brzy ráno, nebo až večer. „Pokud jdou lidé se psy ven, rozhodně by jim neměli házet míček. Jsou psi, kteří by za něj položili život, a pak se úplně vyšťaví a lehce se přehřejí,“ varuje veterinářka Lucie Míková.

Obzvláště náchylná jsou plemena s krátkou lebkou, kterým může běh způsobovat velké potíže. Jedná se o plemena s krátkým nosem a placatým obličejem jako buldok, buldoček nebo mops.

První pomocí pro zvíře s úžehem nebo úpalem je přenést do stínu a zabalit do mokrého studeného ručníku. I pak se doporučuje okamžitý převoz k veterináři.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.