Pozor na přehřátí zvířat. Způsobuje otok mozku a často pak už veterináři nedokáží pomoci

30. červen 2022

Onemocnění mozku u zvířat může způsobit zánět, vrozená vada, úžeh, úpal nebo i ucpaná céva. U mladých psů a některých plemen se velmi často vyskytuje nehnisavý zánět mozku. V těle se vytváří protilátky proti mozkové tkáni a vznikají ložiska zánětu.

Mozková onemocnění poznáme podle poruchy hybnosti a koordinace. Příznakem může být epileptický záchvat nebo ztráta vidění.

Přehřátí organismu způsobuje otok mozku. „Setkala jsem se s tím minulý měsíc u francouzského buldočka. Právě u krátkolebých plemen dochází k přehřátí opravdu rychle a často zvířatům už nejsme schopni zachránit život,“ dodává veterinářka Lucie Míková.

Jako první pomoc doporučuje ochladit nohy a hlavu, ne polévat vodou. Je lepší ale takovým situacím předcházet – raději nechat zvířata doma nebo s nimi být v chládku, ochlazovat je vodou a zajistit dostatečný přísun tekutin.

Poslechněte si veterinární poradnu pořadu Máme rádi zvířata. Také se dozvíte, proč snáší slepice vejce bez skořápky, nebo se skořápkou hrbolatou a jak odčervit kočky.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související