Když je pes unavený a vypadává mu srst, může to značit problém se štítnou žlázou

Vyškubávání peří mezi slepicemi nemusí být problémem stravy. Většinou jde o zlozvyk. Pomoci mohou antibiotické spreje nebo brýle na zobák. „Mají dvě části. Taková červená křidélka a tyčku, která se protáhne přes nosní otvory nad zobákem,“ vysvětluje veterinářka Lucie Míková z Veterinární kliniky Vltava v Českých Budějovicích.

„Slepice potom nedokáže zaměřit, a tím pádem ani klovnout. Bez problémů se s nimi ale dokáže nažrat nebo hrabat. Chovatelka by mohla i drůbež oddělit, aby zjistila, které slepice mají vyškubané peří a jestli zarůstají i v nepřítomnosti jiných slepic,“ dodává v poradně pořadu Máme rádi zvířata.

Tématem lednové veterinární poradny byla hlavně onemocnění štítné žlázy u psů a koček. Jedná se o žlázu, která se nachází pod ohryzkem na krku. Produkuje hormon tyroxin. „Problém nastává, když ho žláza produkuje hodně, nebo málo, protože právě tento hormon řídí energetickou výměnu látek v těle,“ uvádí veterinářka Lucie Míková.

Zvýšená funkce štítné žlázy se týká hlavně starších koček. U psů je problémem spíš její nedostatečná funkce. Psi bývají unavení, vypadává jim srst na bocích, uších nebo ocasu. „Někdy mají i jiný tep, krevní obraz a nechtějí se vůbec pohybovat,“ doplňuje veterinářka.

U některých plemen se jedná o genetickou záležitost. „Zajímavostí je, že psi, které chovatelé krmí hrtany obsahující štítnou žlázu, permanentně přijímají i hormon tyroxin. Pak u nich často přestává štítná žláza pracovat,“ připomíná.

Pokud chcete vědět, jak se onemocnění štítné žlázy léčí nebo co způsobuje třas, škubání a poštěkávání psů ve spánku, poslechněte si záznam celého pořadu Máme rádi zvířata.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související