Bolest zad znají i psi. Pokud je trápí srůst obratlů, musí majitel zkrátit vycházky

14. říjen 2021

Také zvířata můžou bolet záda. U psa to poznáme například tak, že nechce sám vyskočit na gauč nebo nepřijímá potravu. Prohmatání břicha pro něj je většinou bolestivé.

Bolest zad může znamenat problémy s míchou, nebo s ploténkami. To nastane tehdy, když chrupavka, nebo kost ztrácí svoji funkci. Příkladem je spondilóza, tedy srůst obratlů.

„Onemocnění odhalí vyšetření rentgenem, CT nebo magnetická rezonance. Spondilózu nelze operovat. Majitel musí psovi zkrátit vycházky a omezit další pohybové aktivity. Neplatí to pro plavání, to se naopak doporučuje, stejně jako rehabilitace,“ uvádí veterinářka Lucie Míková.

Důležitá je také váha. Obezita zvířatům škodí i v těchto případech. Dalším problémem je zvápenatění chrupavky, která potom může tlačit na míchu, což je pro zvíře také bolestivé.

Jak se onemocnění léčí a co může zvířatům od bolesti pomoct, vysvětlila ve veterinární poradně pořadu Máme rádi zvířata lékařka Lucie Míková. Odpovídala také na dotazy týkající se svrabu, zubního kamene nebo snížené snůšky vajec slepic.

Spustit audio

Související