I pes může trpět Alzheimerovou chorobou, nemocné zvíře obvykle změní svoje chování

16. září 2021

Alzheimerova choroba má u zvířat speciální zkratku CCD. Jde o kognitivní poruchu, která souvisí se stárnutím mozku. „Pes změní svoje chování. Celý den spí, v noci chodí nebo začne kálet a močit v bytě,“ popisuje příznaky onemocnění veterinářka Lucie Míková.

Souvisí to s tím, že se mění struktura mozku, bílkoviny v mozku. Následkem toho dochází k poruchám přenosu vzruchů. Alzheimer se většinou vyskytuje u psů starších deseti let. „V ordinaci jsme měli ale i mladší zvířata. Alzheimerova choroba se vyskytuje víc u menších plemen. Chovatelé popisovali změny v chování zvířat – neustálé štěkání, přehnaná aktivita psů,“ doplňuje Lucie Míková.

S léčbou je důležité začít včas. „Velkou roli hraje výživa. Vyrábí se granule pro geriatrické pacienty. Krmivo obsahuje vitamíny E, D, omega nenasycené kyseliny a minerály. Uvádí se, že by tyto granule mohly zlepšit zvířatům i náladu,“ dodává veterinářka. 

O Alzheimerově chorobě u psů mluví Lucie Míková ve veterinární poradně magazínu Máme rádi zvířata. Dále bude řeč o kulhání, chrčení nebo škytání slepic, retrívrovi, který sežral igelit, nebo jezevčíkovi, který si rád pochutnává na dece a koberci. Celý pořad si poslechněte online.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související