Králík může dostat rýmu kvůli bakteriím, plísni, ale i stresu nebo nevyčištěné králíkárně

9. září 2021

Rýmu u králíků můžou způsobit bakterie i viry. Příčinou ale může být i zánět zubu, plísně, nebo myxomatóza. Ve veterinární poradně pořadu Máme rádi zvířata to vysvětlila Lucie Míková z Veterinární kliniky Vltava v Českých Budějovicích.

Stejně jako u lidí má výtok z nosu různé zabarvení. „Průhlednou v případě, že jde jen o podráždění sliznice. Žlutý výtok znamená zánět způsobený plísňovým nebo bakteriálním onemocněním,“ uvádí Lucie Míková.

Spouštěcími faktory rýmy může být ale také stres a zhoršená kondice zvířat. Důležitou roli hraje i prostředí, ve kterém králíci žijí – hlavně čistota králíkárny. K rýmě ale můžou zvířata přijít i kvůli průvanu nebo zvýšené prašnosti. Rýma u králíků se léčí antibiotiky. Léčba má význam v době, kdy se objeví první klinické příznaky.

Odpovědi lékařky Lucie Míkové na dotazy posluchačů si poslechněte v pořadu Máme rádi zvířata. Dalšími tématy veterinární poradny je například požírání vajec slepicemi, jak vyzrát na čmelíky nebo jak odčervit zvíře bez aplikace tablety.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související