Veterinární ordinace stále zažívají nápor kvůli povinnému čipování psů

13. leden 2020 14:51

Chovatelé by měli mít své psy za zákona očipované už od Nového roku. Do veterinárních ordinací ale stále s tímto požadavkem přicházejí desítky lidí. Ve většině případů se jedná o opozdilce.

Někde ale veterináři nemohli kvůli velkému náporu na konci roku zvládnout všechny objednávky na čipování, proto se proceduře věnují až teď.

Platí to o ordinaci českobudějovické veterinářky Lucie Míkové, kam přišel i Václav Lenc s čivavou Julinkou. „Byl poctivý, chtěl fakt přijít včas, ale teď se čipuje hodně, takže jsme ho objednali později,“ potvrzuje lékařka.

Čtěte také

Zájem o čipování podle ní vzrostl začátkem listopadu a pořád trvá. Denně v ordinaci aplikují čip deseti až patnácti zvířatům. „Nejprve si mikročip přečteme, abychom věděli, že je opravdu funkční, pak se dává z levé strany v oblasti kohoutku k lopatce,“ popisuje veterinární sestra Kateřina Šťastná.

Potvrzení o čipování dostane majitel psa do očkovacího průkazu, a tím je jeho zákonná povinnost splněna. „Když bude chtít, můžeme ještě psa registrovat přes počítač do databáze komory veterinárních lékařů. Pokud se pes ztratí, je díky registraci možné najít kontakt na majitele,“ dodává Lucie Míková.

Českobudějovičtí strážníci při svých kontrolách zatím nenarazili na žádného psa bez čipu. Státní veterinární správa Jihočeského kraje takový případ nahlášený také nemá. V případě zjištění zanedbání povinnosti hrozí majiteli psa pokuta do výše 20 tisíc korun.

Spustit audio

Související