Veterináři zlikvidovali malochov drůbeže v Dlouhé Lhotě na Táborsku. Je tam ohnisko ptačí chřipky

24. leden 2021 17:56

Veterináři v sobotu utratili téměř dvacet ptáků v malochovu drůbeže v Dlouhé Lhotě na Táborsku. Ostatní z chovu už přes týden uhynuli kvůli ptačí chřipce. Tento její typ se přenáší ptačím trusem a není přenosný na lidi. 

Stejně jako u prvního letošního případu výskytu ptačí chřipky u Čížové na Písecku rozšířily toto onemocnění i v Dlouhé Lhotě zřejmě divoké kachny.

Před devátou hodinou přijeli na místo veterináři. Místo výskytu hned potom uzavřeli policisté. Následovala nutná opatření. Popsal je ředitel Krajské veterinární správy pro Jihočeský kraj:

„Dneska jsme tady utráceli pět slepic, pět pyžmovek, sedm křepelek, sedmnáct kusů drůbeže odvezl asanační podnik, už tam někteří z ptáků měli klinické příznaky onemocnění, takže jsme prováděli eutanázii injekční formou.“

Státní veterinární správa  vymezila tříkilometrové pásmo ochrany a desetikilometrové pásmo dozoru, pro která platí povinná opatření k zamezení dalšího šíření nákazy.

„Z ústřední evidence máme vytipované všechny chovy, takže ty komerční chovy budeme teď všechny kontrolovat, už obvoláváme všechny majitele těchto chovů, aby si zabezpečili chov tak, jak mají, tak, jak jim ukládá zákon. Budeme ve Dlouhé Lhotě prověřovat všechny hospodářství.“

Podle bezpartijní starosty Dlouhé Lhoty Ivany Vorlové je obec na evidenci drůbeže připravená.

Veterináři doporučují okolním chovatelům drůbeže provést prevenci, která by zabránila rozšíření ptačí chřipky do dalších chovů, vysvětluje František Kouba.

Sčítání drůbeže v dotčených obcích se uskuteční v pondělí.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio