Věroslav Mertl: Zápis z vlastního pohřbu. Povídka jihočeského spisovatele

20. květen 2023

V březnu roku 1929 se v rodině četnického strážmistra v Chrášťanech u Týna nad Vltavou narodil Věroslav Mertl. V prvních poválečných letech vystudoval obchodní akademii v Českých Budějovicích. Řadu let pak pracoval jako úředník a jen máloco dávalo tušit jeho literární talent. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Technická spolupráce: Michal Kolář
Účinkuje: Jan Dvořák
Připravila: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: 2017
Natočeno v českobudějovickém studiu Českého rozhlasu.

Teprve v roce 1969, ve svých čtyřiceti letech, debutuje knihou povídek Stín blaženosti. Tou dobou nedlouho pracuje jako redaktor českobudějovického nakladatelství Růže a také v brzy zakázaném katolickém literárním měsíčníku Arch. Od roku 1971 pak až do počátku devadesátých let působí jako tajemník okresního výboru Československé strany lidové v Českých Budějovicích a v nakladatelství Vyšehrad čas od času publikuje další povídkové soubory a první romány.

Vzhledem ke svému zjevnému navazování na tradici předválečné katolické literatury, zejména pak na Jana Čepa, jehož dílo jej ovlivnilo nejvíc, zůstával po celou dobu normalizace pro oficiální českou literaturu neviditelným. Teprve po roce 1990 bylo jeho literární dílo plně akceptováno a – i přes dílčí výhrady zejména některých mladších literárních teoretiků – také formálně doceněno udělením Státní ceny za literaturu v roce 2001. Věroslav Mertl zemřel v Českých Budějovicích v roce 2013.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.