Věra Nosková: Pustit žilou. Příběh boháče, jeho hýčkané ženy a ezoterika, který umí krásně nabíjet

19. březen 2023

Jak přelít miliony od bohatého manžela k chudšímu milenci? Hlavní hrdinka to udělá lstí. Povídka vyšla v knížce Ještě se uvidí.

Jančík, známý biotronik, pracoval s duchovnem a prezentoval se jako citlivec. Téhle roli slušelo vegetariánství - no ale sem tam nějaká ta kachnička či husička se nepočítá. V mládí býval, jak se dříve říkalo, pohlavně nezdrženlivý a rád na to vzpomínal. Během nabíjení té zhýčkané paničky dostal zase jednou nezbedné chutě: Což takhle ji pomuchlovat, sevřít šťavnaté plody na její hrudi?! Mluvil, ale i uvažoval právě v takových zastaralých výrazech. Vznešený jazyk mu pomáhal zapůsobit na klienty, dělal dojem moudrého, vážného zasvěcence. Určitá zjemnělost, byť archaická, k duchovnímu kšeftu prostě patří.“

Čte: Apolena Veldová
Napsala: Věra Nosková
Dramaturgie: Martina Toušková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 18. 3. 2023
Natočeno: v ČRo Plzeň

Věra Nosková se narodila v roce 1947 v Hroznětíně na Karlovarsku. Vyrůstala ale v jihočeských Strakonicích, kde také roku 1966 maturovala na Střední všeobecně vzdělávací škole. Vzdělání si pak rozšířila na Střední pedagogické škole v Praze. Postupně vystřídala různá zaměstnání – pracovala jako aranžérka, dělnice, archivářka, kreslička, uklízečka, servírka nebo učitelka v mateřské školce či vychovatelka mládeže.

Věra Nosková

Po listopadu 89 se začala věnovat novinářské práci. Působila jako redaktorka v Českém deníku, v časopise Týden, v Europressu nebo v Hospodářských novinách, nejčastěji publikovala články popularizující vědu. Zároveň se věnovala psaní beletrie a práci v Českém klubu skeptiků Sisyfos, který v roce 1995 spoluzaložila s astrofyzikem Jiřím Grygarem. Za román Bereme, co je (2005) byla nominována na cenu Magnesia Litera, za Obsazeno (2007) na Cenu Josefa Škvoreckého. Podle obou dvou románů vznikly krátce po jejich vydání stejnojmenné rozhlasové četby na pokračování. V roce 2008 vydala Věra Nosková román Víme svý, což je třetí díl její autobiografické trilogie o dětství a dospívání v neúplné rodině v době komunismu. Román Proměny zachycující období před listopadem 89 a krátce po něm získal v roce 2014 Cenu čtenářů České knihy.

Věra Nosková má rodinné nakladatelství Klika, kde v posledních letech vydává i své vlastní knížky, především cestopisy – Nechte psa doma (2016) nebo Masajové krev a mlíko (2017). Její zatím poslední knihou je antiutopický román Rozkošný zákon. Věra Nosková spolupracuje už řadu let s Českým rozhlasem, například pro Český rozhlas České Budějovice píše a načítá Rozhlasové sloupky. Ráda cestuje po světě, především po asijských zemích.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio