Věra Nosková představuje svůj nový román Proměny z doby kolem listopadu 1989

3. listopad 2013

Přední česká prozaička opustila postavu Pavly a přichází s novým románem a novými figurami. V rozhovoru nám prozradila podrobnosti. Jihočeská knihovna přináší tipy na nové knihy a Karla Ladwigová recenzi knihy Františka Niedla Pavoučí síť. Tradiční soutěž nechybí ani tentokrát.

TIPY NA NOVÉ KNIHY ve fondech Jihočeské vědecké knihovny v Českých Budějovicích

Muriel Barberyová: S elegancí ježka
Další vydání úspěšného románu francouzské spisovatelky a filozofky. Hlavní hrdinkou knihy je domovnice pařížského činžáku, kde žijí pouze bohatí lidé. Domovnice je, jak se na její povolání sluší, nevzhledná, nepříjemná, a navíc i hloupá. Ale to všechno jsou jen mimikry – ve skutečnosti jde o velmi vzdělanou ženu s nevšedními koníčky, která své myslitelské sklony úspěšně skrývá před světem. Kniha vychází v nakladatelství Host.

Jaroslav Pulkrábek: Šumavské povídání aneb Co v kronikách nenajdete.
Vůbec poprvé nabízí JVK k vypůjčení elektronickou knihu! J.Pulkrábek napsal příběhy ze Šumavy, které jsou sice smyšlené, ale čtenář má pocit, že se jedná o skutečné události, vyprávěné jadrným lidovým jazykem. Vydává nakladatelství DriftBooks Petra Čmerdy ve Volarech. Tato kniha vyšla pouze v elektronické podobě.

Ilja Hurník: Okrový notýsek
V pořadí už devátý notýsek drobných textů známého hudebního skladatele na nejrůznější témata – nejen z oboru hudby, ale třeba i lingvistiky nebo historie. Čtivé texty z nakladatelství Akropolis potěší i suchým humorem, na obálce ilustrace Adolfa Borna.

Vědci – cesty objevů. Sestavil Andrew Robinson
Medailony 43 významných vědců, kteří působili v nejrůznějších oborech, doplněné jejich portréty, dokumenty a ilustracemi. Knihu sestavil mezinárodní tým autorů, vychází v nakladatelství Slovart.

Logo

Jiří A.Mejsnar: Mýtus evoluce aneb geny křičí Jémine, mýlíte se, Darwine
Populární pohled na nové objevy týkající se teorie přírodního výběru. Autor vychází ze zkoumání lidského genomu a úspěchů, kterých bylo na tomto poli dosaženo. Molekulární biologie Darwinovu teorii nepotvrdila, naopak se ukazuje, že stabilita genu nenahrává myšlence náhodných změn.
Kniha z nakladatelství Galén.

Kitty Fergusonová: Stephen Hawking. Jeho život a dílo
Autorizovaný životopis tohoto významného fyzika popisuje jeho nevšední život a boj s těžkým zdravotním postižením. Zároveň se seznámíme s jeho vědeckými objevy, a to srozumitelnou formou. Vychází v nakladatelství Práh.


NÁŠ HOST

Prozaička Věra Nosková napsala nový román Proměny, jehož děj se odehrává v přelomové době kolem roku 1989. Její zatím nejúspěšnějším dílem je trilogie s hlavní hrdinkou Pavlou: knihy Bereme co je, Obsazeno a Víme svý. V nové knize už se s Pavlou nesetkáme; zeptala jsem se proto Věry Noskové, jestli pro ni bylo těžké tuhle svoji hrdinku opustit.

Logo


RECENZE Karly Ladwigové

František Niedl: Pavoučí síť

Českobudějovický rodák František Niedl začal psát až ve svých 33 letech. Do té doby prošel mnoha profesemi, a teprve pak se věnoval pouze psaní. Na deset let se sice z osobních důvodů odmlčel, ale potom zjistil, že má čtenářům stále co sdělit. A protože jednou z jeho lásek je historie, zaujímají historické romány v jeho tvorbě významné místo. Na svém kontě má i romány z první a druhé světové války, jedno sci-fi a dva detektivní thrillery. Z historických titulů je to Čtvrtý králův pes, Čas vlků nebo Platnéř a letos vydalo jeho kmenové nakladatelství MOBA nový svazek – Pavoučí síť. Ten navazuje na román Platnéř a sleduje další osudy lehce handicapovaného mladíka Lukáše.

Poté co taktak vyvázl z ohrožení života vlivem intrik na dvoře Václava IV., odjíždí s italským velmožem Scorsinim do Milána. Ohromen krásami města platnéřských mistrů a spokojený s novou prací v zavedené dílně Ambrosia Pratiniho ocitá se Lukáš znovu v osidlech dvorských intrik. Tentokrát je to dvůr vladaře Milána G.Galeazza Viscontiho, usilujícího o vládu nad celou Lombardií. Řemeslné mistrovství se stává pro Lukáše nevýhodou; je unesen na hrad Enrika di Colonny, kde jsou cvičeni profesionální zabijáci, a pouze jeho povaha i další specifické nadání je příslibem jeho záchrany. Jako jediný nepřijímá krutá pravidla hradu a snaží se čelit vražedným útokům i stálému nebezpečí. Hra o život ho učí obezřetnosti – ale to je málo, je zapotřebí se bránit a třeba i útočit. Lukáš vymýšlí neuvěřitelné kousky, a přesto dokáže svým zásadám zůstat věrný. Jenže, vyplatí se mu to? Dostane se zpět do normálního života v krásné, slunné zemi, kde je podle všeho člověk člověku vlkem?

Kromě vystupňovaného napětí příběhu dopřává autor čtenáři požitek z popisu platnéřského řemesla – tentokrát je to náročná výroba cizelovaného brnění. Dává mu také nahlédnout do tehdejšího umění ranhojičského, poučí ho nejen o sběru léčivých bylin, ale dokonce hadího jedu. A na závěr si dovolíme položit všetečnou otázku autorovi: Zdalipak se čtenáři dočkají i třetí knihy o osudech Lukáše Pražského? Určitě jim totiž neujde nepatrná narážka na tuto možnost v samém konci knihy. Necháme se tedy překvapit.

Logo


SOUTĚŽ

Nová otázka: Ptáme se na francouzského prozaika a dramatika,který se narodil v Alžírsku 7.11. 1913. Je nositelem Nobelovy ceny za literaturu a jeho nejslavnější román se jmenuje Cizinec. Zajímavé je, že jedna jeho hra, Nedorozumění, se údajně odehrává v Českých Budějovicích a její původní název byl dokonce Budějovice. Někteří odborníci se však přiklánějí spíš k Budějovicím Moravským.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio