Věra Martinová: Písnička „Až na vrcholky hor“ je mojí výstavní skříní

27. květen 2020

První dáma české country music Věra Martinová oslavila šedesáté narozeniny, ale do hudebního důchodu se rozhodně nechystá. Srší energií i nápady a její fanoušky potěšilo nové CD s názvem Meritum.

Kulaté životní jubileum oslavila Věra Martinová na malé oslavě jenom v kruhu své rodiny. K narozeninám si sama nadělila nové CD Meritum: „Je to v podstatě jediný důvod, proč jsem ještě nahrála novou desku. Hudby je dnes už tak moc, že relativně nová není ani zapotřebí. Pro mě je to spíše mezník, abych sama sobě dokázala, že mi to za to ještě stojí. Autorsky tam mám dvě věci, jinak budou na CD samé nové písničky, například od Pavlíny Jíšové nebo duet s Davidem Stypkou. Na desce je trošku jiná Věra Martinová, moderní, ale poznáte ji tam,“ směje se zpěvačka.

Xavera zajímalo, zda je možné, aby některá z nových věcí předčila osvědčené hity Věry Martinové: „Do desky jsem s touto ambicí nešla, všechny písně jsou mé děti, tak proč by měly mezi sebou soutěžit.“

Jef Kratochvil (Josef Kratochvíl) jako anděl strážný

Fotografa Jefa Kratochvila poznala Věra Martinová na soutěži Mladá píseň Jihlava. Později ji seznámil s mnoha potřebnými lidmi a díky němu se dostala i do Orchestru Gustava Broma: „Jeff mě představil Jaromíru Vaštovi, který se mnou natočil i první videoklipy. V roce 1979 jsem nahrála písničky z muzikálu Cikáni jdou do nebe, a na základě toho si mě potom vzal Gustav Brom do svého orchestru. Byl to přísný šéf, který měl velkou autoritu, hodně jsem se u něj naučila.“ Později ale do orchestru přišla Helena Vondráčková s Jiřím Kornem, takže my, co jsme s ním jezdili náhodně, jsme už neměli takovou šanci, prostě to nějak odeznělo,“ vzpomíná na své začátky Věra Martinová. V roce 1982 dostala zpěvačka nabídku od dívčí country skupiny Schovanky, kterou přijala a zahájila tak společnou pětiletou spolupráci: „Přišlo mi, že by to mohlo být fajn a ze dne na den jsem se tenkrát z Brna odstěhovala do Prahy.“

Po odchodu ze Schovanek se Věra Martinová vydala na sólovou dráhu a zahájila tak svoji hvězdnou kariéru. Přišly hity jako Pláčou tvoje modrý oči, Malý dům nad skálou, Toulavý džíny, Dala jsem lásku řekám a řada dalších, které si získaly takovou oblibu, že Věra Martinová začala být označována jako první dáma české country music.

Tím největším hitem Věry Martinové je určitě píseň „Až na vrcholky hor“, kterou složil Pavel Krejča a otextoval Eduard Krečmar: „Musím ji hrát na každém koncertě, stále si ji diváci žádají. Je to diadém v klenotnici mých písní,“ říká Věra Martinová.

Zajímá vás, zda se první dáma české country music chystá i do Nashville? To uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio