Vepřín v Letech už je prázdný. Na jeho místě bude památník romského holokaustu

14. březen 2018

Z vepřína v Letech u Písku ve středu 14. března majitel odvezl poslední prasata. Firma Agpi je poslala na porážku do masokombinátu v Plané nad Lužnicí.

Vepřín budil silné emoce, protože stojí v místě někdejšího koncentračního tábora pro Romy. Teď tu chce Muzeum romské kultury postavit důstojný památník. Stát za odkup areálu zaplatí bezmála 451 miliónů korun.

Přes dvacet let trvající vleklá jednání symbolicky ukončilo pár minut, kdy z vepřína odjela úplně poslední nakládka prasat. Podle místopředsedy představenstva společnosti Agpi Jana Čecha firma nový chov stavět nebude a peníze za odkup objektu použije jinde.

„Ta výroba nejde přesunout, to bychom ji museli postavit. Ať se komu zdá, že ta částka je velká, tak by zdaleka nestačila k výstavbě podobného areálu,“ vysvětlil.

Stát o zapsání změny v katastru nemovitostí požádal 22. února. Firma Agpi by areál měla opustit do konce března. V současnosti v něm má ještě osm zaměstnanců. „Někteří odejdou do důchodu a někteří si našli jiné místo. My jsme všem nabídli zaměstnání, z dělnických profesí nabídku nepřijal nikdo, z technických profesí dva,“ dodal Jan Čech.

Vepřín do svého vlastnictví získá Muzeum romské kultury. Podle jeho pracovníka Luďka Strašáka tu po úplném vyklizení začne nejprve archeologický průzkum a pak bude následovat demolice hal, ve kterých byla od 70. let minulého století prasata.

„V současnosti se jedná o rozdělení areálu na dvě části, na takovou část edukativní a část pietní. Ta část pietní by byla na místě koncentračního tábora, zatímco v té edukativní by byla expozice a prostor pro nějaké programy,“ uvedl Luděk Strašák.

Vyklízení vepřína v Letech. Poslední prasata odsud odvezli 14. března 2018

V plánu je i stavba replik původních ubikací z koncentračního tábora. „Také možná jako připomínka doby by mohla jedna z těch hal vepřína zůstat a byla by upravena do podoby třeba nějaké galerie nebo přednáškové síně,“ doplnil Luděk Strašák.

Bývalým koncentračním táborem pro Romy v Letech prošlo od roku 1942 podle evidence více než 1300 osob. „Nejméně 327 z nich pobyt v tomto táboře nepřežilo a více než 500 bylo odvezeno do koncentračního tábora Auschwitz II.-Birkenau, odkud se potom naprostá většina z nich nevrátila,“ připomněl historik Muzea romské kultury Dušan Slačka.

O konkrétní podobě zadání architektonické soutěže na památník romského holokaustu v Letech u Písku mají zástupci státu a Muzea romské kultury jednat 25. dubna.

autor: mvo
Spustit audio