Velký rozdíl mezi popisem návštěvy Beneše a Hitlera zaujal ve starých zápisech kronikářku Větřní

9. květen 2020

Už dvacet let píše kroniku ve Větřní Marie Kalistová. Do města na Českokrumlovsku přišla jako učitelka, v roce 1998 se stala zdejší knihovnicí a o rok později i kronikářkou.

„Tehdy zemřel kronikář Jaroslav Veškrna a pan starosta mě požádal, jestli bych se kroniky neujala. Tím, že jsem ji převzala po zesnulém, neměla jsem od koho načerpat zkušenosti. Je to velký objem práce, to jsem si dříve nedokázala ani představit,“ říká.

První kronika Větřní zachycuje události let 1924 až 1940. „Vedl ji zdejší německý učitel a je psána německy. Potom dlouho kroniku nikdo nepsal. Až v roce 1974 se toho ujal právě můj předchůdce Jaroslav Veškrna,“ doplňuje Marie Kalistová.

Čtěte také

Nejstarší kronika je uložená v českokrumlovském archivu, ale město má její fotokopii s překladem. „Ten má zajímavou historii. Vznikl z nadšení jedné zdejší dámy, která hned po válce kroniku přeložila do češtiny a přepsala ji krásným rukopisem. Měla i zájem pokračovat v psaní obecní kroniky po roce 1945, ale její manžel, vedoucí místní pošty, jí to rozmluvil,“ vypráví.

V zápisech prvního kronikáře, německého učitele, Marii Kalistovou zaujal velký rozdíl mezi popisem návštěvy československého prezidenta Edvarda Beneše a Adolfa Hitlera. O návštěvě prezidenta píše uctivě, ale o návštěvě Vůdce plamenně a s neskrývaným obdivem.

„Kronikář by měl být objektivním zapisovatelem, i když stejně se tam vždy trochu promítne jeho osoba. Také na školení nám říkají, že to není na škodu, že se musíme trochu hlídat, ale jistě je to na tom zápisu vidět. V těchto zápisech německého učitele je to ale opravdu výrazné,“ dodává kronikářka Větřní.

Spustit audio

Související