Velkopáteční vzpomínka na velkého sběratele desek, ale také třeba uhrančivý baryton Boba Manninga i drobnička Hany Hegerové

2. duben 2021

V náladě swingu, potažmo na Velký pátek vám i ve velikonoční souvislosti přiblížíme významného trumpetistu Roye Eldridge, ale také uhrančivý baryton zpěváka Bob Manninga i jednu méně známou nahrávku Hany Hegerové a zavzpomínáme také na velkého sběratele starých desek Gabriela Gössela. Pořad připravil a slovem provází Jiří Kasal.

Je to rok, co na začátku dubna odešel kamsi výš Gabriel Gössel, sběratel zvukových nahrávek a starých fono přístrojů, ale také skvělý překladatel anglicky psané prózy, člověk, jehož práce a rozhledu je nutno se velmi vážit.

Kvůli politickým názorům a kvůli statečné obraně budovy Rozhlasu na v osudových srpnových dnech  roku 1968 se musel Gabriel Gössel živit víceméně v dělnických profesích. Sbíral gramodesky, gramofony, fonografy a jejich válečky začal a soustředil se zejména na českou produkci a historii tuzemského gramoprůmyslu.  A nešlo mu jen o technickou stránku své záliby, ale by schopen hovořit zasvěceně a v širokých zajímavých souvislostech o konkrétních interpretech a autorech.

A tuto schopnost a erudici mohl uplatnit i ve svém týdenním rozhlasovém pořadu Fonogram GG. Významným způsobem se podílel ve spolupráci s Producentským centrem Františka Rychtaříka a Radioservisem na vydání desítek unikátních archivních kompilací se zvukovými přepisy dobových  nahrávek z různých žánrů včetně starého českého swingu a hotjazzu, jmenovitě  vzácných snímků R.A.Dvorského, Emila Ludvíka, Kamila Běhounka, Oldřicha Nového, Jaroslava Ježka a mnoha dalších. 

Napsal také několik knih s touto tématikou. A je jistě mnoho dalšího dobrého a cenného,co  se dá přidat na konto Gabriela Gössela a také tímto poslat malou vzpomínku nahoru.

K tomu bude znít směs melodií Alfonse Jindry, ale při poslechu velkopáteční půlhodinky V náladě swingu, potažmo jazzu budou moci posluchači ocenit také virtuozitu trumpetisty Roye Eldridge hrající evergreen Easter Parade – Velikonoční přehlídka, uhrančivý baryton baladika Boba Manninga i lehce swingovou drobničku Hany Hegerové.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio