Velkochov kalifornských žížal mají partneři na farmě na Prachaticku

16. červen 2022

Kalifornská žížala je mistryně v kompostování a producentka žížalího čaje. Na farmě v Ostrově na Prachaticku se velkochovu těchto kroužkovců věnují David Kuchta a jeho partnerka Šárka Jakešová.

Ve velké hale mají miliony kalifornských žížal. Pro jejich chov se rozhodli před dvanácti lety.

Tento vyšlechtěný hybrid naší žížaly hnojní vypadá jako tenký provázek. Dokáže ale opravdu divy. Přetvoří ve vermikompostéru bioodpad na výživný výluh – žížalí čaj.

V něm jsou důležité enzymy, feromony a hormony, které obsahuje žížalí sliz. Všechno umožní lepší využitelnost minerálních látek už obsažených v půdě. Když hnojivo vytvořené z žížalího čaje použijete při pěstování zeleniny, odměnou vám bude větší a chutnější zelenina.

Tito kroužkovci jsou velmi nenároční živočichové. Stačí jim jen organický odpad, přebytky z domácnosti nebo zahrady. Výhodou je, že se nemusí krmit denně a chovatelé klidně mohou odjet i na několik dnů na dovolenou. Žížaly přežijí a budou pracovat pilně dál.

Další zajímavosti o kalifornských žížalách si poslechněte v magazínu Máme rádi zvířata. Dále veterinářka Lucie Míková vysvětlí, co vede králíky k vyškubávání srsti, a objasníme, proč se lidem s drobnou postavou říká střízlíci.

autor: Jitka Cibulová Vokatá | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související