Velká očkovací centra zavřela, nemocnice často podávají vakcíny proti covidu jen jednou týdně

7. duben 2022 12:17

Zhruba sto lidí se denně nechá naočkovat proti koronaviru v jihočeských nemocnicích. Podobné množství jich očkují i praktičtí lékaři v kraji. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví. V menších prostorách ve středu poprvé očkovali i zdravotníci prachatické nemocnice.

Na třetí dávku vakcíny proti koronaviru přišla paní Lída s manželem Zdeňkem. „Vyšlo nám to akorát, jak jsme potřebovali. Jde to rychle, nemuseli jsme ani čekat,“ pochvalovali si.

Ve vymezený čas odbavili zdravotníci v prachatické nemocnici kolem šedesáti zájemců o vakcíny. Byli mezi nimi i ukrajinští uprchlíci. Ty přivezl Dušan Jančár ze Včelné pod Boubínem. „Máme dohromady 26 Ukrajinců ubytovaných v apartmánech. Vyřídili jsme jim všechno potřebné, včetně třeba veterinárního vyšetření mazlíčků, a také jsme jim vysvětlili, že covid očkování je důležité kvůli práci. Nikdo neprotestoval,“ popsal.

Většina zájemců už chodí hlavně na posilující dávky. „O první dávky je zájem minimální, trochu větší zájem jsme teď zaznamenali u Pfizeru pro děti od pěti let. Největší zájem je o třetí dávky a je to napříč všemi věkovými skupinami. Jsou určité prodlevy hlavně u starších lidí, protože třeba po druhé dávce prodělali covid,“ potvrdila Eva Tkáčová, vedoucí očkovacího centra v Prachaticích.

V prachatické nemocnici očkování spouští podle zájmu, mělo by to být zhruba jednou za týden až čtrnáct dní. Například strakonická nemocnice očkuje také už jen jednou v týdnu. V ten den mívají kolem stovky zájemců.

Spustit audio

Související