Velikonoční pondělí na Slovácku

Moravské Slovácko je region, kde jsou dávné zvyky a tradice stále živé. A platí to i pro obchůzky na Velikonoční pondělí. V tomto regionu se jim říká šlahačka nebo mrskačka a začínají už časně zrána.

Muži se na ně oblékají do krojů a obcházejí dům od domu ve skupinách a se zpěvem. Často nosí společnou obří pomlázku, jíž se na Slovácku říká tatar nebo korbáč, dosahující délky dvou až tří metrů. Kromě toho má každý svůj vlastní, živý a vlastnoručně upletený.

Za pomlazení žen v podobě vyšlehání nebo vymrtkání tatarem či korbáčem dostávají slivovici, víno, mašle a samozřejmě malovaná vajíčka. Dívky a žena mna Slovácku na Velikonoční pondělí na "mrskáče" čekají a cítí se dotčeny, pokud nebyly navštíveny a vymrskány.

Šlehání čerstvými pruty přenáší do ženy sílu a krásu probouzející se přírody a věří se, že po vyšlehání zůstane dotyčná celý rok zdravá, krásná a uchová si plodnost. Tradiční pondělní obchůzky byly v posledních dvou letech narušeny pandemií koronaviru. Připomínku toho, jak vypadají za normální situace, natočila Markéta Ševčíková.

Spustit audio