Vejce si o Velikonocích odpírat nemusíme, ale dlouhodobě bychom si cholesterol hlídat měli

16. duben 2019

Před námi jsou Velikonoce. Tucty vajec zmizí v mazancích, beráncích a sekaných… A potom v našich žaludcích. Je, nebo není taková cholesterolová nálož pro tělo nebezpečná?

Odpověď dává v magazínu Zdravíčko nutriční specialistka českobudějovické nemocnice Alena Sladká.

„Jedny Velikonoce nás, co se týče cholesterolu, nezabijí. Důležité je, jak se člověk stravuje po celý rok,“ říká jednoznačně a dodává, že z vajec se někdy zbytečně dělá strašák. Cholesterol, a to i ve větším množství, obsahují také jiné potraviny.

Ve vejcích je cholesterol konkrétně ve žloutcích, kde spolu s dalšími lipidy, bílkovinami, sacharidy i minerálními látkami poskytuje budoucím kuřátkům výživu. Podobně je cholesterol potřeba také pro vývoj dítěte, určitou hladinu cholesterolu potřebuje i dospělý člověk.

Přebytek cholesterolu ucpává tepny

„I kdybychom začali jíst potraviny úplně bez cholesterolu, což se nám asi nepodaří, protože stopové množství cholesterolu je obsaženo i v ovoci a v zelenině, tělo by si jej vyrobilo. Nutně ho potřebuje ke svému chodu. Cholesterol je součástí každé buňky v těle, je také ve žluči, která nám pomáhá trávit, je důležitý pro fungování mozku. Paradoxně, čím méně ho tělu dopřejeme, tím víc si ho vyrobí samo,“ dodává Alena Sladká.

Hlídat si tedy, nebo nehlídat příjem cholesterolu? Tady je odpověď nutriční specialistky také jasná. „Dlouhodobě rozhodně ano. Přebytek přijatého cholesterolu tělo neumí odbourat, ukládá ho do cév, a to později vede k ucpávání tepen, což může způsobit infarkt nebo mozkovou mrtvici,“ zdůrazňuje.

hamburgry - junk food

Bohatá na cholesterol jsou i tučná masa. „O Velikonocích můžeme ubrat na tučném vepřovém mase do sekané a udělat ji jen z hovězího. Obdobně pečené kachny, husy, řízky, majonézové saláty a jiná sváteční jídla je zkrátka potřeba jíst opravdu jen ve svátek,“ připomíná Alena Sladká.

Mnoho skrytého cholesterolu je ve smažených jídlech, brambůrcích, krekrech a v potravě z rychlého občerstvení. „Ty bychom se prostě měli odnaučit jíst,“ doporučuje nutriční specialistka, podle níž si máme dát pozor i na to, na jakém tuku je jídlo usmaženo, a dávat přednost kvalitním rostlinným olejům.

Zajímavou kapitolou je máslo. „Můžeme ho nahradit margarínem, ale na něj je názor odborníků nejednoznačný. Vlastně nevíme, co s lidským tělem udělá desítky let trvající konzumace ztužených rostlinných tuků,“ doplňuje Alena Sladká.

Sádlo raději než máslo

Naopak na milost nutriční specialisté berou sádlo. „Obsah cholesterolu v sádle je překvapivě poloviční oproti klasickému máslu, ale pořád je to tuk, nic se nesmí přehánět a ke všemu je dobré přistupovat se zdravým rozumem. Jestli si dát krajíček chleba s máslem nebo se sádlem, rozhodně řešit nemusíme, když si jinak jídlo hlídáme, přijímáme dostatek zeleniny a ovoce, jíme kvalitní červené a drůbeží maso, nepřecpáváme se tučnými mléčnými výrobky a sportujeme,“ komentuje Alena Sladká.

Jak vybřednout z bludného kruhu diet?

Ani se zdravou stravou se to nesmí přehánět.

Redukční dieta je životním stylem mnoha žen a mužů, kteří se snaží mít svoji váhu pod kontrolou. Základní pravidlo hubnutí, tedy vydávat víc energie než přijímat, ale někdy přestane fungovat.

Sport podle ní sám o sobě cholesterol, který patří do rodiny lipidů, nespaluje. Ale rozšiřuje cévy, čistí je a prevenci jejich zanášení velmi prospívá. „Jedině zdravá strava a pohybová aktivita dokáže ukládání cholesterolu předcházet,“ zdůrazňuje.

Přesto existují lidé, kteří jsou štíhlí, sportují, stravují se správně, ale jejich hladina cholesterolu v krvi překračuje hraniční limit 5,2 mmol/l. „Zvýšený cholesterol může mít i štíhlé sportující dítě. Můžeme mít rodovou zátěž. Pak je nutné poslechnout lékaře a regulovat hladinu cholesterolu v krvi medikamenty,“ říká Alena Sladká.

A pomůže nám na odbourávání cholesterolu deci dobrého červeného vína denně, jak se říká? Na tuto otázku Alena Sladká odpovídá se smíchem: „No, rozhodně nám udělá dobře po duši. Ale spoléhat se na to, že se nacpeme kachnou a pak to zapijeme červeným vínem a ono se to vyrovná, tak takhle to nefunguje!“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.