Vedení obce Boršov nad Vltavou na Českobudějovicku občas vymění úřad za volant

19. březen 2021 18:08

Vybranům seniorům zajišťuje odvoz na očkování proti covidu - 19 přímo do očkovacího centra v nedalekém krajském městě. Řidiče jim dělá přímo místostarostka nebo starosta.

Knihovnice, místostarostka a nově také šoférka - to vše teď v Boršově nad Vltavou zastává Romana Rýcová. Vedení obce se rozhodlo pomoci v této složité době svým starším spoluobčanům. Ty, kteří o to mají zájem, vozí do zhruba 20 kilometrů vzdálených Českých Budějovic na očkování proti covidu - 19. V těchto dnech sváží na druhou dávku vakcíny seniory starší 80 let, kteří by se jinak do krajského města dostali jen velmi těžko.

Čtěte také

„Já jsem nadmíru spokojena, nevěřila jsem, že nám, starým lidem někdo takovou službu vůbec nabídne,“ říká spokojeně seniorka paní Marie těsně před nasednutím do auta, kterým teď mohou lidé jejího věku z Boršova nad Vltavou odjet. Se samotným očkováním prý zprvu váhala, ale nakonec ji přesvědčila vnoučata.

Pomohli i s registrací

Vedení obce lidem nad 80 let věku začalo nejprve pomáhat už se samotnou registrací. Ta podle nezávislé místostarostky a nově i šoférky Romany Rýcové mnohé seniory od očkování odrazovala:

„Někteří nemají počítač ani mobilní telefon, takže nemají jak se zaregistrovat. V době, kdy jsme s tím začínali, tak ani obvodní lékaři ještě nevěděli, jak to bude, takže pro nás jako představitele obce bylo jasné, že musíme nějak zasáhnout,“ vysvětlila Romana Rýcová.

Drtivá většina zájemců o tuto službu byly zatím ženy. Muž byl pouze jeden. Do očkovacího centra ho odvezl přímo nezávislý starosta Jan Zeman, který také popisuje, jak vedení obce seniory oslovovalo:

„Z matriky jsme si vytáhli všechny občany 80 plus, těch máme dohromady 39, velice rychle jsme zjistili, jak jsou na tom, kdo ji může pomoci a osm z nich projevilo zájem.“

Z kategorie obyvatel starších 70 - ti let se o službu přihlásilo 11 místních lidí. Někteří už mají v očkovacím centru zamluvené termíny.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

 

Spustit audio