Vědci z Jihočeské univerzity otevřeli v Arktidě první českou výzkumnou stanici

26. červen 2014

Vědci z Centra polární ekologie už dlouhodobě na Špicberkách v Severním ledovém oceánu zkoumají proměnu prostředí a organismů v závislosti na klimatických změnách. Na místě mnohdy tráví i několik měsíců. Dosud měli zázemí pouze v bývalé lovecké chatě, kde není elektřina ani voda.

Nová výzkumná stanice má nejen proud a vodu, ale také ložnice pro 20 lidí, skladovací prostory a dvě nové laboratoře. Moderní stanici lze využívat celoročně. S ohledem na klimatické podmínky se však výzkum provádí převážně v letních měsících, to znamená od června do konce září.

Čtěte také

„Díky vlastní stanici nebudeme již muset vše složitě převážet a vše potřebné budeme mít na místě. Tímto odpadne nejen časová náročnost každé cesty, ale také vysoké náklady na přesun materiálu a vybavení, které jsme doposud každý rok transportovali z České republiky,“ upřesnil vedoucí Centra polární ekologie Jihočeské univerzity Josef Elster.

Českou arktickou výzkumnou stanici financovalo Ministerstvo školství, vyšla na 30 milionů korun. Jejím vybudováním se Česká republika zařadí po bok například Velké Británie, Polska nebo Norska.

Expedice Svalbard Jihočeské univerzity


Centrum polární ekologie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích je centrem polárního výzkumu v České republice. Hlavním cílem centra je vědecký výzkum arktických oblastí zaměřený především na změny prostředí a organismů vlivem klimatických změn. Arktická výzkumná stanice na Špicberkách je nejseverněji položenou českou výzkumnou stanicí. Vytvoření této infrastruktury umožňuje pracovníkům Centra polární ekologie organizovat pravidelné vědecké expedice a vysokoškolské kurzy Polární ekologie.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio