Vědci vytvořili genetický manuál pro výzkum mořských prvoků, ulehčí to další bádání

8. květen 2020 10:20

113 vědců z celého světa vyvinulo nové genetické metody pro zkoumání prvoků. Mezinárodní vědecký tým vedli českobudějovičtí parazitologové z Biologického centra Akademie věd.

Prvoci jsou důležitou součástí světových oceánů, navíc ovlivňují úroveň skleníkových plynů a hrají i významnou roli v mořském potravním řetězci. Nové poznatky vědců posunuly výzkum podmořského světa o další krok vpřed.

„Nám už se podařilo vyrobit z prvoka Diplonema papillatum modelový organismus, to znamená, že jsme si ho vybrali jako vzorový. Už jsme schopni vnášet do tohoto organismu cizí DNA, označovat její geny a zároveň je i vypínat,“ uvádí molekulární bioložka a koordinátorka studie Drahomíra Faktorová.

Čtěte také

Tito prvoci tvoří velkou část planktonu. „Tím, že se nám podařilo vyrobit tento modelový organismus, budeme schopni v širším měřítku studovat jejich funkci, jak se živí, jak se pohybují. Zároveň bychom mohli zjistit, jakým způsobem jsou na nich závislí další živočichové, kteří se jimi živí, jedním z nejznámějších je velryba,“ vysvětluje Drahomíra Faktorová.

Do projektu se zapojili vědci z celého světa, každý zkoumal jiný druh prvoka. „Do této studie se zapojilo dalších 52 laboratoří ze 14 zemí světa. Zkoumali jsme celkem 39 různých druhů prvoků, což je hrozně důležité, protože prvoci, kteří tvoří důležitou součást planktonu, produkují zhruba padesát procent kyslíku na Zemi,“ dodává koordinátorka.

Výsledky tohoto výzkumu ulehčí práci dalším vědcům, kteří se budou v budoucnu zabývat touto skupinou organismů. Například úkolem jihočeských parazitologů bude prozkoumat roli bakterií, které žijí v prvocích.

Spustit audio

Související