Vědci dokáží půdu nakrájet na tenké plátky a pak ji zkoumají pod mikroskopem. Je to živý organismus, připomíná bioložka

7. září 2021

Když se řekne půda, většina z nás si představí hnědou sypkou hmotu. Často si ale neuvědomujeme, že půda je základním zdrojem obživy lidstva. I vědci v ní mají stále co objevovat.

Půdu jako hlavní předmět své práce si zvolila Veronika Jílková z Biologického centra akademie věd v Českých Budějovicích. „Jsou různé metody, kterými půdu zkoumáme. Můžeme půdu odebrat, zafixovat, nakrájet speciální pilou na tenoučké řezy a zkoumat pod mikroskopem, využíváme i různé analytické metody,“ popisuje.

Připomíná, že půda je živý organismus. „Největší koncentrace půdních živočichů se nachází do deseti centimetrů půdy. Mikroorganismy jsou i hlouběji, až kolem dvou metrů,“ uvádí.

V půdě žije nepřeberné množství organismů – půdní mikroorganismy, houby, bakterie, vířníci, roztoči, žížaly, larvy brouků nebo much.

„Například žížala v podstatě přechroustává organický materiál v půdě, jí ho společně s minerálními částicemi. V jejím trávicím traktu se organické látky s minerálními částicemi promíchají a bobeček, který vykakají, je ten půdní agregát, který potřebujeme mít v půdě,“ vysvětluje důležitost žížal půdní bioložka.

Celý rozhovor s Veronikou Jílkovou z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích si poslechněte online.

Spustit audio

Související