Ve zlínských filmových ateliérech se zprvu točily jen Baťovy reklamy

26. únor 2014
Česko – země neznámá , Česko - země neznámá

Nebýt rodiny Baťů, Zlín by dnes možná ani nebyl krajským městem, Zlínský kraj by se rozdělil mezi Jihomoravský a Moravskoslezský. Ale díky jménu Baťa se dnes můžeme vydat ve Zlíně na velmi zajímavá místa. Jedním z tipů na skvělý výlet, i když je to pořádný výšlap do kopce, jsou místní filmové ateliéry.

Čtvrť Kudlov, kde se ateliéry nacházejí, je sice součástí Zlína, ale stojí výrazně nad ním. Pokud si vezmeme jako výchozí bod vlakové nebo sousední autobusové nádraží, tak nás čeká celkem náročný výšlap. Je to ale výlet přes nejvýznamnější části Zlína.

Od vlakového nádraží jdete přes areál Baťových závodů, který opustíte na velké světelné křižovatce u Baťova mrakodrapu. V roce 1936 byl dokonce 2. nejvyšší budovou v Evropě, má 15 pater neboli etáží, jak je označováno poschodí v legendárním „Baťově“ výtahu. Jde o jakousi pojízdnou kancelář. Výtahová kabina má odhadem 20 čtverečních metrů. Na jejím stropě jsou nádrže na vodu a pod podlahou kabiny jsou zavěšeny odpadní nádrže.

Na Kudlově je i pamětní deska Karla Zemana

Baťa tak mohl v klidu používat ve své kanceláři vodu, telefon s kabelem delším než výtahová šachta mu zase umožňoval spojení s jeho závody po celém světě. Baťa tak mohl projíždět výtahem, a jak se říkalo „sekýrovat“ své podřízené kdykoliv se mu zachtělo. Konečně nikdo nevěděl, v které „etáži“ pan továrník zastaví. Je to sice hezký příběh, ale není na něm ani kousek pravdy. Výtahem totiž nikdy Baťa nejel a ani nemohl jet, zprovozněn byl totiž až v době, kdy se rodina Baťů odstěhovala z Československa.

Animovaný ferda Mravenec se narodil ve zlínských filmových ateliérech

Od Baťova mrakodrapu se pak vydáváme pěšky kolem velkého kina, které dodnes patří k největším v republice. Kdysi se do jeho sálu vešlo 2500 diváků, dnes po úpravách něco málo přes 1000, ale žádný větší kinosál u nás nenajdete. I zde se promítaly zejména před filmy Baťovy reklamy, které se točily o pár set metrů dál, nad Zlínem, na Kudlově.

Zlínské filmové ateliéry jsou podobné jako většina staveb ve Zlíně. Cihlové, ne příliš vysoké domy a několik obrovských hal, kde byly samotné ateliéry. V jedné z hlavních budov dnes sídlí filmová škola Zlín. Díky umístění na kopci a také tomu, že se tam scházejí samí tvořiví lidé, nese škola jméno Creative hill (tvůrčí kopec). Zde se točily Baťovské reklamy, jedna například s poetickým názvem Silnice zpívá. Žádný zásadní filmový trik v ní ale nečekejte, Silnice zpívá je obyčejnou reklamou na pneumatiky, které Baťa také vyráběl.

Zdeněk Skaunic, současný výkonný ředitel zlínských Filmových ateliérů

Po 2. světové válce se ateliéry proměnily a začaly zde vznikat filmy pro děti. Své místo tu měla třeba Hermína Týrlová nebo Karel Zeman. Jejich ateliéry jsou dodnes jakýmsi muzeem, které stojí za návštěvu.


Zvětšit mapu

autor: Jiří Kokmotos
Spustit audio