Ve Wachau vám ukáží vinohrady a nejkrásnější pohledy na Dunaj

Vinohrady a meruňkovými sady v rakouském Wachau provedou speciálně vyškolení "hiata průvodci". Znají region, ukáží místa, kam turisté nesmí, a vysvětlí vše o víně, místní přírodě a historii. Speciální certifikát a dva semestry vinařské školy má zatím jen šestnáct lidí z Wachau.

„Jsme ze Straubingu, z dolního Bavorska v Německu. Užíváme si pár dní zdejší kraj, je to nádherná krajina.“ „Pro mě jsou nejhezčí vinice, protože krajina je jinak podobná té naší, a vinice doma nemáme. A také je tady dobré víno,“ pochvalují si němečtí turisté.

S Ingrid Bauer, hiata Wachau průvodkyní a vinařkou, můžete stoupat od Dunaje na Tausendeimerberg. Kopec je ze všech stran protkaný vinicemi a za příjemného povídání ho můžete za hodinu procházkovým tempem obejít.

„Vinařská oblast Wachau je druhá nejmenší v Dolním Rakousku a také nejzápadnější, dál na západ už vinice nenajdete. Je to oblast bílého vína. Vinice máme na 1450 hektarech plochy. Největší je WeisenKirchen s pěti sty hektary a Spitz, kde je 250 hektarů vinic,“ připomíná Ingrid Bauer.

Ze strmě stoupajících cestiček se otevírají neuvěřitelné pohledy do hlubokého údolí Dunaje, na hrad Hinterhaus, město a meruňkové sady. „Stojí tu i typická vinohradnická bouda. Je malá, ze dřeva a dříve v ní vinaři bydleli v čase před sklizní a vinici si odtud chránili,“ ukazuje průvodkyně.

Pak návštěvníky učí poznat odrůdu vína podle tvaru listů vinné révy a velikosti bobulí. „To je zelený veltlín. List má rozdělený na tři díly, je na omak jemnější než ryzlink a hrozny jsou větší. Zelený veltlín je hlavní druh vína ve Wachau,“ říká.

Pro zdejší vinice jsou typické kamenné terasy. I díky nim je celé údolí Wachau zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. „Suché kamenné zdi a samozřejmě vinice jsou jedním z důvodů, proč se Wachau v roce 2000 na seznam dostalo. Trvá dlouho, než zdi postavíte, potřebujete hodně materiálu, velké kameny na základy a malé na výplně mezer, všechny se musí nahoru vynosit,“ vysvětluje Ingrid Bauer.

Vinařskou oblast Wachau v Rakousku si můžete prohlédnout se speciálně vyškolenými průvodci. Pro zdejší vinice jsou typické kamenné terasy

Výhodu mají podle ní kamenné zdi i v tom, že díky nim vznikají nová místa na vinice. „Jsou vodě propustné, když hodně prší a když celý den svítí sluníčko, kameny nasají teplo jako kachlová kachna a na jaře vidíte, že réva, která roste v blízkosti zdí, kvete dřív. A i na podzim je u zdi víno rychleji zralé,“ dodává.

Asi padesát procent vinné produkce ve Wachau tvoří zelený veltlín, na druhém místě je rýnský ryzlink a následuje neuburg.

Vinařskou oblast Wachau v Rakousku si můžete prohlédnout se speciálně vyškolenými průvodci
autor: pfr
Spustit audio