Ve Vyšším Brodě vyzráli na neplatiče, po dlouhých letech se dluh nezvyšuje

16. duben 2016

Dva miliony korun dluží neplatiči nájemného městu Vyšší Brod. To má přitom jenom dva a půl tisíce obyvatel. Radním došla s narůstajícími dluhy trpělivost a začali s důslednými kontrolami.

Každé tři měsíce neplatiči musí na úřadě vysvětlit svou situaci. Pokud nechtějí nebo nemůžou nájem dál platit, čeká je exekuce a ty, kteří se alespoň trochu snaží, bydlení v městské ubytovně.

„Máme tady společné záchody, sprchy, kuchyňskou linku pro deset lidí,“ ukazuje Josef Želonka, který bydlí v bytech pro sociálně slabé asi pět let. „Rozvedli jsme se se ženou, běžný nájem v bytě bych nezvládl, tolik peněz nemám, platím alimenty. Tady mě to stojí i s pračkou 1400 měsíčně,“ dodává.

Správkyní ubytovny je Blažena Sváčková. „Jsou prostě takoví lidé, kteří peníze utratí za něco jiného a dluh jim narůstá. Problém je v tom, že úřad nechával dluhy takhle daleko dojít. To už se z toho nevymotají,“ myslí si.

„Otázka dluhů je palčivá, mnoho se vyzkoušelo, ale nakonec je vidět, že asi řešení bude v pravidelných kontrolách a kontaktu s dlužníkem,“ dodává Lenka Neubauerová z odboru vedlejšího hospodářství. Právě ona je s neplatiči ve styku.

Po třech měsících neplacení nájemného je dlužník ve Vyšším Brodě důsledně a nekompromisně vyzván k zaplacení. Musí začít alespoň v minimálních částkách dluh splácet, jinak jej čeká exekuce, nebo může jít do ubytovny.

Ve Vyšším Brodě je kolem 37 neplatičů, průměrně dluží každý městu 54 tisíc korun. Pravidelnými a důslednými kontrolami se radním podařilo alespoň růst dluhu zastavit.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio