Ve Vodňanech sloučili gymnázium a dvě základní školy

6. únor 2016

Tři školy a jedna ředitelka - tak nakonec vypadá slučování škol ve Vodňanech. Začalo fungovat od ledna a v rámci kraje je poměrně netypické. Dvě základní školy jsou teď dohromady s gymnáziem.

Někteří obyvatelé města stále nejsou přesvědčeni o tom, že sloučení je správným krokem. „Je to asi nesmysl. Tady byla odjakživa jedna škola a na jiném místě druhá,“ zaznělo v debatě na ulici.

Místostarosta Milan Kodádek, který se účastnil debat ještě před sloučením škol, vzpomíná, že gymnázium bylo některým spíš trnem v oku. „Pozoroval jsem, že bylo spíš chápáno jako negativum, když někdo z žáků do toho gymnázia nastoupil. Vystudovala ho i moje dcera, a když se tam už před patnácti lety hlásila, učitelka jí to rozmlouvala,“ říká.

Sloučení škol nastalo 1. ledna. První tři měsíce chce ředitelka Jarmila Rybáčková využít k tomu, aby zjistila, co funguje a co ne. „Řekli jsme si, že to, co jsme připravili, budeme dodržovat tři měsíce. Pak vyhodnotíme a nebudeme trvat na něčem, co se neosvědčilo,“ komentuje.

Samotní školáci mnohdy ještě o sloučení ani nevědí. Podle místostarosty budou mít rodiče stále možnost vybrat si, kam své děti pošlou. Ať už je pro ně rozhodující místo nebo styl výuky.

Místo tří ředitelů teď mají tři vodňanské školy ředitelku jednu a bývalí ředitelé jsou jejími zástupci. Město tím ušetří.

Školy už by také neměl oslabovat vzájemný boj o školáky. I když budou žáci přecházet například na gymnázium, peníze, které jdou do školy za každého žáka, zůstanou teď pod jednou střechou. „Ekonomický přínos byl ale až to poslední, co jsme na tom chtěli vidět. Důležité je, aby sloučení bylo plně funkční,“ uzavírá Milan Kodádek.

Do konce června budou školy ještě fungovat podle samostatných školních plánů. Od září už chce mít ředitelka plány nové.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio