Ve Vlachově Březí shazovali kozla z věže kostela. Na oslavách starý zvyk připomenou

15. září 2018 05:18

Oslavu historických výročí naplánovali na sobotu 15. září ve Vlachově Březí na Prachaticku. Připomenou si první osídlení, první majitele a hlavně 150 let města, které má ve znaku kozla.

K historii Vlachova Březí se váže i poněkud krutý obyčej – shazování kozla z věže kostela. Jeho krev prý měla čarovnou moc. K připomenutí tradice bylo třeba sehnat kozla, volba nakonec padla na zvíře z vesnice Kosmo.

Kozla jménem Aron tu chová Jaroslav Gebauer. „Já ho mám sedm let a dostal jsem ho od známého už jako pětiletého,“ říká.

Aron už dostal instrukce, co ho ve Vlachově Březí čeká. „Bude tam chodit na přehlídce. Prý by si s ním měly hrát děti, nevím, jak to bude snášet, doufám, že s ním budou spokojení. Je už dost starý pardál na to, aby věděl, jak se má chovat,“ popisuje chovatel.

Bezmála stoletá Lípa svobody z Vlachova Březí bojuje o titul Strom roku

Lípa byla ve Vlachově Březí vysazena 1. května 1919. Dnes je pro místní neodmyslitelnou dominantou náměstí

Do finálového kola ankety Strom roku se letos probojoval i jeden jihočeský zástupce. O titul bude bojovat bezmála stoletá Lípa svobody z Vlachova Březí na Prachaticku.

Aron pojede do města poprvé, z transportu jeho majitel obavu nemá. „Půjčovali si ho lidi ke kozám a nikdy si nikdo nestěžoval, že by s ním byly problémy. Akorát se prý špatně poutá do auta,“ komentuje Jaroslav Gebauer.

Popularita a davy lidí mnohdy mají velkou moc. Nemá majitel obavu, že by kozel mohl přijet domů nafoukaný? „Heleďte, já ho pustím ven a on se vyfoukne. Ony si ho kozy zkrotí,“ směje se.

Oslavy povýšení Vlachova Březí na město začnou v 9 hodin jarmarkem. Kozel Aron se na scéně objeví odpoledne, v 18 hodin ho čeká průvod ke kostelu. Starý zvyk se ale dodržovat nebude, z věže kozel nepoletí. Místo něj řezníci hodí dolů atrapu.

autor: Václav Malina

Související