Ve své tvořivé dílně chtějí znovu stmelit ženy. Jako když se dřív dralo peří

29. březen 2017

Rozmary. Tak se jmenuje tvořivá dílna Terezy Doulové a Simony Spáčilové, které své výrobky nedávno představily v Českých Budějovicích. Chtějí nejen samy tvořit, ale také předávat zkušenosti ostatním ženám a nabídnout jim místo, kam budou rády chodit.

Pro Terezu Doulovou bylo tvoření nejrůznějších výrobků nejdřív jen volnočasovou aktivitou. „Mám tři malé děti a tohle byl únik od všedních starostí a povinností. Nejdřív jsem u toho relaxovala. Postupem času a hlavně poté, co jsem poznala Simonu Spáčilovou, která už nějakou dobu tvoří a vzala mě pod křídlo, se z toho stala v podstatě má živnost,“ vypráví

Společně vytváří věci, které je baví, ženskou módu, doplňky a zároveň se snaží pomocí různých workshopů a kurzů ženy sbližovat a stmelovat. „Nám se moc líbí, když ženy tvoří pospolu. Dříve spolu draly peří nebo se sešly před kostelem, řešily své problémy a šly spokojenější domů. A to samé se snažíme vybudovat v naší dílně. Také máme rády, když k nám chodí ženy různého věku, líbí se nám předávání zkušeností,“ vysvětluje Tereza Doulová.

Mezi výrobky, které si kdykoli ráda vezme na sebe, patří například retro sukně. „To je důkaz, že se móda stále vrací a retro je naše oblíbená parketa. Vracíme se k ženskosti, snažíme se přejít od džín k ženské linii. Sukně 50. a 60. let se širokou spodničkou krásně podtrhují ženskou linii, leccos zakryjí a zároveň zdůrazní pas,“ popisuje Tereza Doulová.

Lidé si ale v tvořivé dílně Rozmary mohou zkusit i mnohem jednodušší věci. Třeba výrobu kytiček z organzy. „To je naprosto jednoduchá technika, kterou zvládnou i děti. Nastříháme si z organzy kolečka různých velikostí, to největší by mělo mít v průměru asi 7 centimetrů, nejmenší tak 3 centimetry. Kolečka odpalujeme nad svíčkou. Organza má tu vlastnost, že se zataví, netřepí a vznikají samostatné plátky květin. Ty potom skládáme na sebe a uprostřed sešijeme, do středu použijeme perličku, korálek nebo hezký knoflík,“ vysvětluje.

Kytičkami z organzy můžete ozdobit čelenku

Květiny je možné využít třeba jako ozdobu na čelenku, stačí je připevnit tavnou pistolí. „Takovou čelenku si může sama vyrobit i malá slečna. Podpoříme tak tvořivost a kreativitu dětí. Může použít barvy podle svého výběru, protože ta škála organzy je široká. Může si vytvořit jiné kytičky ke každému outfitu,“ dodává Tereza Doulová.

Inspirace tvořivé dílny Rozmary najdou zájemci na jejích webových stránkách a také na Facebooku. Jsou zde nejen ukázky nejrůznějších výrobků, ale také informace o plánovaných workshopech a kurzech.

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.